Zakoni i propisi - Pravni savjeti 1 17.01.1991 Odluka o dokupu staža osiguranja individualnih poljoprivrednika
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND MIROVINSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA HRVATSKE

Na temelju člana 6. točke 1. Statuta Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske ("Narodne novine", broj 58/90), Upravni odbor Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske na sjednici održanoj 20. prosinca 1990, donosi

ODLUKU

o dokupu staža osiguranja individualnih poljoprivrednika

1. Osiguranici-individualni poljoprivrednici mogu pod uvjetima i na način propisan ovom odlukom, dokupiti u mirovinski staž kao staž osiguranja vrijeme u razdoblju od 1. listopada 1960. do 1. siječnja 1980. u kojem su se bavili poIjoprivredom ili ribolovom kao jedinim ili glavnim zanimanjem.

2. Zahtjev za dokup staža osiguranja podnosi osiguranik-individualni poljoprivrednik odnosno član obitelji koji podnosi zahtjev za porodičnu mirovinu iza smrti poljoprivrednika koji je u trenutku smrti imao svojstvo osiguranika-individualnog poljoprivrednika.

3. Zahtjev za dokup staža osiguranja podnosi se zajedno sa zahtjevom za priznanje prava na mirovinu nadležnoj službi.

Područna služba Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske nadležna je prema mjestu prebivališta osiguranika-individualnog poljoprivrednika.

U postupku za ostvarivanje prava primjenom međunarodnih ugovora nadležna služba za dokup staža je Služba za provedbu međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju u Centralnoj službi Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske.

4. Dokup staža osiguranja može se odobriti samo ako je u momentu nastanka osiguranog slučaja (starost, invalidnost, smrt) postojalo svojstvo osiguranika-individualnog poljoprivrednika.

5. U povodu zahtjeva za dokup staža osiguranja nadležna služba provodi postupak i utvrđuje:

- postoji li svojstvo osiguranika-individualnog poljoprivrednika u momentu nastanka osiguranog slučaja;

- koliko je staža potrebno dokupiti da se ispune minimalni uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu u času nastanka osiguranog slučaja (starost, potpuni i trajni gubitak radne sposobnosti ili smrt);

- visinu doprinosa koji je potrebno uplatiti za dokup staža osiguranja.

6. Nakon provedenog postupka, nadležna služba donosi rješenje o dokupu staža osiguranja.

7. Rješenje o dokupu staža osiguranja podvrgava se reviziji, koju po službenoj dužnosti obavlja organ koji rješava o pravima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja u drugom stupnju.

8. Protiv rješenja nadležne službe, donesenog u prvom stupnju o dokupu staža osiguranja može se izjaviti žalba nadležnom drugostepenom organu.

9. Dokupiti se može samo onoliko staža osiguranja u razdoblju od 1. listopada 1960. do 1. siječnja 1980, koliko je potrebno da se ispune minimalni uvjeti mirovinskog staža potrebni za stjecanje prava na mirovinu u slučaju starosti, potpunog i trajnog gubitka radne sposobnosti ili smrti.

10. Doprinos za dokup staža osiguranja određuje se , prema spolu i godinama života osiguranika na dan stjecanja prava na mirovinu, mirovinskoj osnovici, visini mirovine, vjerojatnom trajanju života osiguranika i broju godina i mjeseci dokupljenog staža osiguranja.

11. Vjerojatno trajanje života osiguranika izračunava se prema tablicama mortaliteta ukupnog stanovništva Hrvatske, odnosno dokup staža osiguranja obračunava se primjenom važećih tablica aktuarske matematike.

12. Izračunavanje doprinosa za dokup staža osiguranja za svaki pojedini slučaj obavlja se na slijedeći način:

- najprije se utvrđuje mirovinska osnovica od koje će se u konkretnom slučaju određivati mirovina;

- od svote utvrđene kao mirovinska osnovica izračunava se mjesečna mirovina u postotku koji bi pripadao za minimalni mirovinski staž;

- svota mjesečne mirovine množi se sa 12 i tako se dobiva pripadajuća svota godišnje mirovine;

- ukupna svota godišnje mirovine dijeli se brojem godina potrebnog minimalnog mirovinskog staža koji je za konkretni slučaj utvrđen kao uvjet za stjecanje prava na mirovinu;

- tako utvrđeni razmjerni dio mirovine množi se brojem godina vjerojatnog trajanja života osiguranika;

- dobivena svota je doprinos za dokup jedne godine staža osiguranja.

13. Nakon toga izračunava se ukupna svota doprinosa za određeni broj godina ili mjeseci potrebnog dokupa staža osiguranja.

14. U mirovinski staž kao staž osiguranja računa se samo ono vrijeme dokupljenog staža za koje je doprinos uplaćen u cjelini.

15. Doprinos za dokup staža osiguranja uplaćuje se u korist Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske.

Uplaćeni doprinosi za dokup staža osiguranja ne vraćaju se.

16. Doprinosi za dokup staža osiguranja moraju se uplatiti najkasnije u roku od tri mjeseca od dana pravomoćnosti rješenja o dokupu staža osiguranja.

Ako se doprinosi ne uplate u tom roku stručna služba donijet će rješenje o odbijanju zahtjeva za mirovinu.

17. Isplata mirovine ostvarene uz dokup staža osiguranja pripada od dana priznanja prava na mirovinu, ako su doprinosi za dokup staža uplaćeni u roku od 15 dana od dana uručenja rješenja o dokupu staža osiguranja.

Ako su doprinosi uplaćeni nakon isteka roka od 15 dana od dana uručenja rješenja o dokupu staža osiguranja, isplata pripada od prvog dana slijedećeg mjeseca nakon uplate doprinosa za dokup staža osiguranja.

18. Ova odluka stupa na snagu osmoga dana nakon objave u "Narodnim novinama", a primjenjuje se od 1. siječnja 1991.

Danom početka primjene ove odluke prestaje se primjenjivati Odluka o dokupu staža osiguranja osiguranika-individualnih poljoprivrednika ("Narodne novine", br. 52/87).

Klasa: 141-13/90-01/3278

Urbroj: 343-99-02/1-90-1

Zagreb, 20. prosinca 1990.

Predsjednik Upravnog odbora Republičkog fonda

mirovinskog i invalidskog osiguranja individualnih poljoprivrednika Hrvatske

dr. Stjepan Blažinkov, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.