Zakoni i propisi - Pravni savjeti 59 31.12.1990 Ukaz o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske a u svezi članka 6. i 7 Ustavnog zakona za provedbu Ustava Republike Hrvatske, donosim

UKAZ

o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja kojeg je Sabor Republike Hrvatske donio na sjednicama Vijeća udruženog rada, Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća 27. prosinca 1990. godine

Klasa: 011-01/90-02/60

Urbroj: 71-90-1

Zagreb, 29. prosinca 1990.

Predsjednik Republike Hrvatske

dr. Franjo Tuđman, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

ZAKON

o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju,držanju i nošenju oružja

Član 1.

U Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja ("Narodne novine", br. 54/74 i 31/86) u članu 1. stavu 2. riječ "unutrašnjih" zamjenjuje se riječju "unutarnjih".

Član 2.

U članu 5. stavu 1. riječi "organa općinske uprave nadležnog za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: općinski organ), prema mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva" zamjenjuju se riječima "organa uprave nadležnog za unutarnje poslove prema mjestu prebivališta odnosno sjedišta podnosioca zahtjeva (u nastavku teksta: nadležni organ)". U stavu 4. riječi "republički sekretar za unutrašnje posfove (u daljem tekstu: republički sekretar)" zamjenjuju se riječima ministar unutarnjih poslova (u nastavku teksta: ministar)".

Član 3.

Iza člana 5. dodaje se novi član koji glasi: "Član 5a. Osobi koja u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovoga zakona prijavi nadležnom organu da posjeduje oružje bez oružnog lista nadležni organ može izdati oružni list za takvo oružje bez utvrđivanja porijekla oružja osim ako je oružje stečeno izvršenjem krivičnog djela. Protiv osobe iz stava 1. ovoga člana neće se voditi prekršajni postupak. Ovlašćuje se ministar da donese uputstvo za provođenje odredbe stava 1. ovoga člana."

Član 4.

U članu 18. stav 1. mijenja se i glasi: "Državnim organima i organizacijama, poduzećima i drugim pravnim osobama (u nastavku teksta: organi i organizacije) nadležni organ može izdati odobrenje za nabavu i držanje oružja i municije samo radi zaštite njihove imovine." Stav 2. briše se. Stav 3. mijenja se i glasi: "Streljačkoj i lovačkoj organizaciji može se izdati odobrenje za nabavljanje i držanje lovačkog odnosno sportskog oružja i municije za to oružje samo u svrhu obavljanja njihove djelatnosti." Dosadašnji stav 3. postaje stav 2.

Član 5.

U članu 19. stavu 1. riječi "Državni organi, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije" zamjenjuju se riječima "Organi i organizacije" a riječ "društvene" briše se. U stavu 3. iza riječi "radnici" dodaju se riječi "organa i" a riječ "društvene" briše se.

Član 6.

U članu 23. stavu 5. riječi "ovlaštenoj organizaciji udruženog rada" zamjenjuju se riječima "poduzeću ili radnji ovlaštenoj" a riječi "ovlaštene organizacije udruženog rada" zamjenjuju se riječima "ovlaštenog poduzeća odnosno radnje.

Član 7.

U članu 24. stavu 1. riječi "organizacija udruženog rada" zamjenjuju se riječima "poduzeće odnosno radnja".

Član 8.

Član 26. mijenja se i glasi: "Prometom oružja i municije mogu se baviti poduzeća i radnje koje prije upisa u sudski registar odnosno registar radnji za to dobiju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Odobrenje za promet oružjem i municijom izdat će se poduzeću ako ispunjava prostorne i tehničke uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije od požara, krađe ili drugih mogućnosti zloupotrebe. Odobrenje za promet oružjem i municijom izdat će se i poduzeću u privatnom vlasništvu odnosno radnji koja ispunjava uvjete iz stava 2. ovoga člana ako vlasnici takvog poduzeća ili radnje pravomoćnom sudskom presudom nisu osuđeni za kazneno djelo koje očito ukazuje na njihovu nepodobnost ili na mogućnost zloupotrebe oružja. Oružjem i municijom u prometu ne smiju rukovati osobe zaposlene u poduzećima ili radnjama koje su pravomoćnom presudomm osuđene za kaznena djela koja ukazuju na mogućnost zloupotrebe rukovanja oružjem. Poduzeća i radnje iz stava 1. ovoga člana moraju obavijestiti nadležni organ u roku od osam dana od dana registracije da su registrirane za obavljanje poslova prometa oružjem i municijom. "

Član 9.

U članu 27. i 28. riječ "Organizacije" zamjenjuje se riječima "Poduzeća i radnje".

Član 10.

U članu 29. riječ "Organizacije" zamjenjuje se riječima "Poduzeća i radnje" a riječi "državni organi, organizacije udruženog rada i druge organizacije", riječima "organi i organizacije".

Član 11.

Član 30. mijenja se i glasi: "Ministar donosi propise o izdavanju odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, o prostornim i tehničkim uvjetima za siguran smještaj i čuvanje oružja i municije, o načinu utvrđivanja tih uvjeta i o vođenju evidencija o nabavljanju, držanju, prometu oružjem i municijom te o obrascima knjiga za vođenje ovih evidencija kao i isprava za nabavljanje, držanje i nošenje oružja."

Član 12.

U članu 31. stavu 1. riječi rganizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije i zanatske radnje" zamjenjuju se riječima "poduzeća, radnje i druge pravne osobe". U stavu 2. riječi "Organizacije i zanatske radnje" zamjenjujuse riječima "Poduzeća i radnje" a riječi "organizacije odnosno zanatske radnje" riječima "poduzeća odnosno radnje".

Član 13.

U članu 32. i 33. riječi "Organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije i zanatske radnje" zamjenjuju se riječima "Poduzeća, radnje i druge pravne osobe".

Član 14.

U članu 34. stav 1. mijenja se i glasi: "Nadležni organ vrši neposredan nadzor nad nabavljanjem, držanjem i nošenjem oružja i municije, nad prometom, popravljanjem i prepravljanjem, smještajem i čuvanjem oružja i municije kod organa i organizacija kao i kod poduzeća i radnji koje se bave prometom ili popravljanjem i prepravljanjem oružja i municije te kod streljačkih i lovačkih organizacija." U stavu 2. i 3. riječi "organizacija i državnih organa" zamjenjuju se riječima "organa i organizacija".

Član 15.

U članu 35. u stavu 1. iza riječi "da li" dodaju se riječi "organi i". U stavu 2. ispred riječi "Organizacije" dodaje se riječ "Organi i" a iza riječi "pokazati" dodaju se riječi "odobrenje za držanje oružja odnosno".

Član 16.

Član 36. mijenja se i glasi: "Ako osoba kojoj je izdan oružni list odnosno odobrenje za držanje trofejnog oružja promijeni prebivalište a organi i organizacije kojima je izdano odobrenje za držanje oružja kao i poduzeća i radnje koje se bave prometom ili popravljanjem i prepravljanjem oružja promijene svoje sjedište, dužni su to prijaviti nadležnom organu u roku od 30 dana od dana promjene prebivališta odnosno sjedišta radi upisa u službene evidencije. Kada vlasnik oružja umre, odnosno organ ili organizacija prestane s radom ili uslijed statusnih promjena prestane postojati kao pravna osoba, nasljednik vlasnika oružja odnosno ovlašteni zastupnik organa ili organizacije dužan je o tome obavijestiti nadležni organ u roku od 30 dana".

Član 17.

U članu 39. stavu 1. točka 1. mijenja se i glasi: "1. organ ili organizacija koja nabavi ili drži oružje ili municiju bez odobrenja nadležnog organa ( član 18. stav 1 )". Točka 2 briše se. U točki 3. riječi "organizacija udruženog rada ili druga organizacija iz člana 18. stav 2." zamjenjuju se riječima "organi i organizacije iz člana 18. stav 1.", a riječ "društvene" briše se. U točkama 5, 6. i 7. riječi "organizacija udruženog rada" zamjenjuju se riječima "poduzeća i radnje" a riječi "na malo" brišu se. U točki 8. riječi "organizacija udruženog rada ili druga organizacija" zamjenjuju se riječima "organ ili organizacija". U točkama 9, 10 i 11. riječi "organizacija udruženog rada ili zanatska radnja" zamjenjuju se riječima "poduzeća ili radnja". U stavu 2. broj "2" briše se, a riječi "u organizaciji udruženog rada ili drugoj organizaciji ili zanatskoj radnji" zamjenjuju se riječima "u poduzeću ili drugoj organizaciji ili radnji". U stavu 3. iza riječi "točke 1" briše se zarez i stavlja točka te briše broj "2.". Dosadašnje točke 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. i 11. postaju točke 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. i 10.

Član 18.

U članu 40. iza riječi "točke 1," briše se zarez i stavlja točka te briše broj "2.".

Član 19.

Iza člana 42. dodaje se novi član 42a koji glasi: "Član 42a. Ministar je dužan donijeti propise iz člana 3. i člana 11. ovog zakona u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona".

Član 20.

U članu 7. stavu 2. i 3, članu 9, članu 10, članu 11. stavu 1, članu 12. stavu 3, članu 13. stavu 1, članu 14. stavu 3. i 4, članu 21, članu 22. stavu 4, članu 23. stavu 1, 3, 4. i 5, članu 24. stavu 1, članu 25. stavu 1, 2. i 3, članu 26. stavu 2, članu 31. stavu 2, članu 34. stavu 1, 2. i 3, članu 35. stavu 1, članu 37. stavu 1. točka 6. i članu 39. stavu 1. točka 9. riječi "općinski organ" u odgovarajućem padežu zamjenjuju se riječima "nadležni organ" u odgovarajućem padežu. U članu 11. stavu 6, članu 13. stavu 3. i članu 33. stavu 2. riječi "republički sekretar" zamjenjuju se riječju "ministar".

Član 21.

Ovlašćuje se Zakonodavno-pravna komisija Sabora da utvrdi i izda pročišćeni tekst Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja.

Član 22.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 213-02/90-01/07

Zagreb, 27. prosinca 1990.

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vijeća udruženog rada

Ivan Matija, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Vijeća općina

Slavko Degoricija, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Društveno-političkog vijeća

Ivan Vekić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.

Predsjednik Sabora

dr. Žarko Domljan, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.