Zakoni i propisi - Pravni savjeti 59 31.12.1990 Pravilnik o pedagoškim normativima za utvrđivanje standardnog opsega obveza nastavnika u srednjoj školi
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE

Na temelju članka 15 i 44. stava 1. Zakona o ustrojstvu republičke uprave ("Narodne novine", broj 41/90) i članka 138. stava 3. Zakona o usmjerenom obrazovanju ("Narodne novine", broj 42/89) ministar prosvjete i kulture donosi

PRAVILNIK

o pedagoškim normativima za utvrđivanje standardnog opsega obveza nastavnika u srednjoj školi

I.

Tjedno radno vrijeme nastavnika srednjih škola je 42 sata i raspoređuje se na izvođenje nastave i ostali neposredni rad s učenicima, na pripremu nastave te na poslove koji se kontinuirano ili povremeno obavljaju u toku školske godine.

II.

Obrazovni dio (rad u razredu) obuhvaća teorijsku, praktičnu, fakultativnu i izbornu nastavu. Tjedna je norma za obrazovni dio rada:

a) Početnik do polaganja stručnog ispita (najviše do dvije godine) 18. sati nastave, uz obvezu pohađanja satova mentora 2 sata tjedno.

b) Profesor hrvatskog jezika i književnosti 18 sati nastave.

c) Profesori matematike, stranog jezika te profesori predmeta gdje realizacija programa zahtijeva ispravak pismenih radova učenika ili pripremu učeničkih eksperimenata u prirodoslovnim predmetima, kao i profesori predmeta koji se predaju s manje od 2 sata tjedno i profesori za dva i više predmeta 19 sati nastave.

d) Ostali profesori i nastavnici 20 sati nastave.

e) Nastavnici praktične nastave 26 sati nastave.

f) Odgajatelji u đačkim domovima 24 sata rade u odgojnim grupama i 2 sata u grupama slobodnih aktivnosti. Profesorima i nastavnicima mentorima za početnike umanjuje se tjedna norma do 2 sata a mentorima za studente do 4 sata zavisno od broja hospitanata i obima poslova što se ureduje posebnim pravilnikom. Profesorima i nastavnicima pred mirovinom umanjuje se tjedna norma za 2 sata pet godina prije stjecanja prava na punu starosnu mirovinu.

III.

Obveze profesora i nastavnika u odgojnoj i izvanastavnoj obrazovnoj djelatnosti utvrđuju se u skladu s planom i programom škola. programom odgojnog rada škole i planovima drugih djelatnosti u školi koje se ne mogu vremenski odrediti. Navedene obveze nastavnika realiziraju se u okviru 42-satnog radnog tjedna prema programu rada i podliježu vremenskoj preraspodjeli u okviru školske godine. Te se aktivnosti navode taksativno, a njihov kvantitativni odnos prema zaduženjima u nastavi predlaže stručna razvojna služba, a usvaja savjet škole. Taj dio aktivnosti nastavnika obuhvaća:

- pripreme za nastavu

- stručno usavršavanje

- kulturna aktivnost škole

- sportske aktivnosti

- ekskurzije

- suradnja s roditeljima

- posjet izložbama i predstavama

- administrativni poslovi

- rad u stručnim tijelima škole i izvan škole

- dopunska nastava

- popravni ispiti

- razredni ispiti

- mature

- komisije

- uspis učenika

- briga za zbirke i kabinete

- drugi poslovi u orgnaizaciji aktivnosti. Poslovi razredništva sastavni su dio obaveza profesora i nastavnika prema odluci nastavnićkog vijeća, a vrednuju se sa 5% na osnovnu plaću.

IV.

Ovi pedagoški normativi primjenjivat će se u školskoj godini 1990/91.

V.

Ovaj pravnilnik stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 602-03/90-01-497

Urbroj : 532-02/90-01

Zagreb, 29. listopada 1990.

Ministar prosvjete i kulture

prof. dr. Vlatko Pavletić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.