Zakoni i propisi - Pravni savjeti 59 31.12.1990 Odluka o odobrenju isplate novčane naknade u jednokratnom iznosu
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE SKRBI - ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE

Na osnovi Zakona o zapošljavanju ("Narodne novine", br. 19/90) i člana 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju ("Narodne novine", br. 40/90), Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Ministarstva rada i socijalne skrbi Republike Hrvatske na sjednici održanoj 26. XI. 1990. godine donosi

ODLUKU

o odobrenju isplate novčane naknade u jednokratnom iznosu

I.

Korisniku novčane naknade (član 52. stav 1. i 2. Zakona o zapošljavanju) može se isplatiti novčana naknada u jednokratnom iznosu (član 53. Zakona o zapošljavanju) pod uvjetima utvrđenim u ovoj odluci.

II.

Radnik koji ima pravo na novčanu naknadu podnosi pismeni zahtjev za isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu. Uz zahtjev radnik prilaže dokumentaciju iz koje je vidljivo da je započeo legalni postupak za odobrenje samostalnog obavljanja privredne djelatnosti osobnim radom.

III.

Rješenje o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu donosi direktor Zavoda na osnovi odluke Upravnog odbora.

Rješenje se donosi na osnovi priložene dokumentacije. U pogledu potrebne dokumentacije shodno se primjenjuju odredbe Zakona o formiranju i korištenju sredstava solidarnosti za poticanje zapošljavanja ("Narodne novine", br. 33/89 i 42/90) i Odluka o dodatnim kriterijima, uvjetima odobravanja i povrata, i načinu korištenja sredstava solidarnosti za poticanje zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 51/90).

IV.

Nakon donošenja rješenja o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu radnik mora potpisati izjavu u kojoj prihvaća isplatu novčane naknade u jednokratnom iznosu, obrazlaže način na koji će riješiti svoje zaposlenje i obvezuje se vratiti jednokratnu isplatu ukoliko sredstva nije utrošio namjenski. Rješenje o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu utvrđuje taj iznos na dan isplate.

V.

Rješenje o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu priprema i namjensko korištenje ovih sredstava kontolira Komisija Područne službe. Komisija se sastoji od tri člana koje imenuje voditelj Područne službe. Datumom primitka isplate novčane naknade u jednokratnom iznosu radnik se briše iz evidencije nezaposlenih u skladu sa zakonskim propisima.

VI.

Ako Komisija utvrdi da radnik ne koristi isplaćenu novčanu naknadu za svoje zaposlenje na način utvrđen u točkama III. i IV. dat će prijedlog direktoru zavoda da odamah donese rješenje o ukidanju rješenja o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu te da donese rješenje o povratu sredstava isplaćenih na ime novčane naknade. Radnik je dužan vratiti primljeni iznos u roku od trideset dana od primitka rješenja.

VII.

Protiv rješenja o isplati novčane naknade u jednokratnom iznosu i rješenja o povratu sredstava isplaćenih na ime novčane naknade, radnik može izjaviti žalbu Upravnom odboru. Žalba izjavljea protiv rješenja o povratu isplaćenih sredstava na ime novčane naknade ne zadržava izvršenje.

VIII.

Ova odluka stupa na snagu osam dana od objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 003-05/90-01/02

Urbroj: 344-06/1-90/2

Zagreb, 26. studenoga 1990.

Predsjednik Upravnog odbora

Anđelko Krasić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.