Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 27.12.1990 Odluka Ustvanog suda Hrvatske broj U/I-124/1990. od 13 prosinca 1990.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD HRVATSKE

Ustavni sud Hrvatske, na sjednici 13. prosinca 1990. godine, donio je ovu

ODLUKU

1. Ukida se odredba člana 7. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu radnika u Alžiru Radne organizacije "Hidroelektra" Zagreb od 27. travnja 1988. godine.

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama" i u poduzeću "Hidroelektra" Zagreb na način na koji se objavljuju samoupravni opći akti.

Obrazloženje

Prihvaćajući inicijativu Ustavni sud Hrvatske je rješenjem od 30. listopada 1990. godine pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti u izreci navedene odredbe, kojom je propisano da će se osobni dohodak radnicima na radu u inozemstvu isplaćivati nakon tri mjeseca rada, a i kasnije, u slučaju kada priliv novčanih sredstava za izvršene radove bude iz inozemstva kasnio. Sud je pokrenuo postupak zbog osnovane sumnje da je ta odredba u suprotnosti sa zakonom. Sud je utvrdio da je navedena odredba Pravilnika u vrijeme donošenja bila u suprotnosti s odredbom stava 1. člana 134. Zakona o udruženom radu ("Službeni list" SFRJ, broj 11/88) prema kojoj radnici u toku godine privremeno utvrđuju i isplaćuju akontaciju osobnog dohotka za razdoblje utvrđeno samoupravnim općim aktom, ali ta razdoblja ne mogu biti duža od jednog mjeseca. Odredba je sada suprotna odredbi člana 49. stava 3. Zakona o osnovnim pravima iz radnog odnosa ("Službeni list" SFRJ, broj 60/89) prema kojoj se osobni dohodak isplaćuje najmanje jedanput mjesečno. Prema odredbi člana 91. stava 1. toga zakona organizacije su bile dužne uskladiti svoje samoupravne opće akte s odredbama toga zakona u roku od šest mjeseci od dana njegova stupanja na snagu, tj. do 14. travnja 1990. godine. Polazeći od navedenih zakonskih odredaba Sud je odlučio kao u izreci ove odluke.

Broj: U/I-124/1990.

Zagreb, 13. prosinca 1990.

USTAVNI SUD HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.