Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 27.12.1990 Odluka Ustavnog suda Hrvatske broj U/I-156/1990. od 13. prosinca 1990.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

USTAVNI SUD HRVATSKE

Ustavni sud Hrvatske, na sjednici 13. prosinca 1990. godine, donio je

ODLUKU

1. Odbija se prijedlog Međuopćinske samoupravne vodoprivredne interesne zajednice za slivno područje Vuke - Drave - Dunava iz Osijeka za ocjenu ustavnosti odredaba člana 4. stava 2. točke 4, člana 125. točke 3. i člana 127. Zakona o vodama ("Narodne novine", br. 10/90. pročiščeni tekst).

2. Ova odluka objavit će se u "Narodnim novinama".

Obrazloženje

Odredbama citiranim u izreci određuje se da su od posebnoga društvenog interesa u vodoprivrednoj djelatnosti poslovi uređenja, održavanja i obavljanja hidromelioracijskih objekata i uređaja, a da javno poduzeće za slivno područje obavlja i poslove redovnog održavanja, obnavljanja i čuvanja hidromelioracijskih objekata i zaštitnih vodoprivrednih objekata značajnih za slivno područje, kao i stručne, administrativne i druge poslove za samoupravnu vodoprivrednu interesnu zajednicu. Predlagač smatra da se navedenim odredbama Zakona o vodama ("Narodne novine", br. 10/90 - pročiščeni tekst) javno vodoprivredno poduzeće za slivno područje dovodi u monopolski položaj. Navodi da poslovi navedeni osporenim odredbama kao poslovi od posebnoga društvenog interesa u oblasti vodoprivrede to po svom karakteru nisu, te da stoga propisivanje da te poslove obavlja isključivo javno vodoprivredno poduzeće za slivno područje nije u skladu s odredbama člana 60. Ustava Republike Hrvatske. Ustavni sud Hrvatske, ocjenjujući osporene odredbe, odbio je prijedlog za ukidanje navedenih odredaba iz slijedećih razloga: Prema točkama 10. i 11. Amandmana XL. na Ustav Republike Hrvatske voda, vodotoci i druga prirodna bogatstva i dobra u općoj upotrebi, kao dobra od općeg interesa, uživaju posebnu zaštitu i koriste se uz uvjete i na način propisan zakonom, te se moraju iskorištavati u skladu sa zakonom predviđenim općim uvjetima kojima se osigurava njihovo racionalno iskorištavanje i drugi opći interesi. U skladu s navedenim ustavnim ovlaštenjem zakonodavac je bio ovlašten osporenom odredbom člana 4. Zakona o vodama propisati poslove koji se u vodoprivrednoj djelatnosti smatraju poslovima od posebnoga društvenog interesa. On je, cijeneći značenje pojedinih vodoprivrednih poslova, propisao da su poslovi od posebnog društvenog interesa i poslovi uređenja, održavanja i obnavljanja hidromelioracijskih objekata i uređaja. Zakonodavac je također, u skladu s odredbama točaka 10. i 11. Amandmana XL. na Ustav Republike Hrvatske i članom 51. Ustava, bio ovlašten osporenom odredbom člana 125. točke 3. Zakona propisati kako obavezu osnivanja javnog vodoprivrednog poduzeća za slivno područje, tako i djelatnost tog poduzeća. Budući da su poslovi uređivanja, održavanja i obnavljanja hidromelioracijskih objekata i uređaja Zakonom utvrđeni kao poslovi od posebnoga društvenog interesa, zakonodavac se osporenom odredbom opredijelio, a na što je Ustavom ovlašten, da te poslove obavlja javno vodoprivredno poduzeće za slivno područje. Zakonom se moglo propisati da ta poduzeća obavljaju i poslove navedene u članu 127. Zakona za samoupravnu vodoprivrednu interesnu zajednicu. Naime, osporene su odredbe izraz zakonodavne politike u oblasti vodoprivrede te njene racionalizacije, kojima se ne vrijeđa odredbe člana 60. Ustava. To su razlozi zbog kojih je odlučeno kao u izreci.

Broj: U/I-156/1990.

Zagreb, 13. prosinca 1990.

USTAVNI SUD HRVATSKE

Predsjednik

Jadranko Crnić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.