Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 27.12.1990 Odluka o odobrenju za uzimanje kredita za potrebe Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

REPUBLIČKI FOND ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I ZDRAVSTVA HRVATSKE

Na osnovi odredbe člana 22. Statuta Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske ("Narodne novine", br. 48/90), Skupština Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske održana 4. prosinca 1990. godine donijela je slijedeću

ODLUKU

o odobrenju za uzimanje kredita za potrebe Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske

Član 1.

Odobrava se uzimanje kredita za potrebe Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstva Hrvatske (u daljnjem tekstu: Republički fond), na tržištu kapitala Europe, u visini do 100,000.000 DEM (slovima: sto milijuna DEM), i to 60% u gotovini za obrtna sredstva, a 40% kao robni kredit. Kredit iz prethodnog stavka realizirati koristeći se najpovoljnijom ponudom, s kamatnom stopom od najviše 5% kroz godinu dana i rokom vraćanja najmanje 5 godina, računajući od zadnjeg dana realizacije ukupnog iznosa kredita.

Član 2.

Zadužuje se direktor Republičkog fonda da inicira izvršenje odredbi ove odluke kao i okončanje postupka realizacije kredita. U slučaju potrebe - tražnje inopartnera, ovlašćuje se direktor Republičkog fonda da zatraži garanciju Vlade Republike Hrvatske za uredno vraćanje kredita. Ovlašćuje se direktor Republičkog fonda da zaključi ugovor s poslovnom bankom za realizaciju kredita iz člana 1. ove odluke.

Član 3.

Članovi Skupštine donijeli su odluku kako je navedeno u članu 1. uvažavajući teško materijalno stanje Republičkog fonda izazvano padom broja aktivnih osiguranika, realnim padom plaća, povratom uplaćenog doprinosa za zdravstveno osiguranje onih pravnih subjekata koji su iskazali gubitak u poslovanju za razdoblje I - IX 1990. godine, povećanjem troškova na teret sredstava Republičkog fonda iz osnova naknada itd., što sve zajedno rezultira gubitkom u poslovanju Republičkog fonda i nedostatkom obrtnih sredstava od oko 300,000.000 DEM.

Član 4.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

Klasa: 025-03/90-05/71

Urbroj: 338-09-90-1

Zagreb, 4. prosinca 1990.

Predsjednik Skupštine Republičkog fonda

prof. dr. sci. Mate Granić v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.