Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 27.12.1990 Odluka o utvrđivanju osnovice i stope za obračunavanje doprinosa Osnovnoj privrednoj komori Sisak za period od I - III mjeseca 1991.
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

OSNOVNA PRIVREDNA KOMORA SISAK

Na temelju člana 41. Zakona o udruživanju u privredne komore ("Narodne novine", br. 42/86) i člana 81. Statuta Osnovne privredne komore Sisak, Skupština Osnovne privredne komore Sisak na sjednici 20. prosinca 1990. godine donijela je

ODLUKU

o utvrđivanju osnovice i stope za obračunavanje doprinosa Osnovnoj privrednoj komori Sisak za period od I - III mjeseca 1991.

Član 1.

Doprinos OPK Sisak plaćaju organizacije i zajednice s područja privrede prema točki 1. stavu 1. Odluke o utvrđivanju privrednih i izvanprivrednih djelatnosti ("Službeni list SFRJ", br. 14/77. i 18/80)

Član 2.

Organizacijama i zajednicama iz člana 1. ove odluke smatraju se :

- poduzeća u društvenom, zadružnom, mješovitom i privatnom vlasništvu,

- složeni oblici udruživanja, odnosno organiziranja poduzeća,

- banke i druge financijske organizacije,

- zajednice osiguranja. rizika i reosiguranja,

- druge pravne osobe koje obavljaju privrednu djelatnost.

Član 3.

Obveznici doprinosa iz člana 2. ove odluke plaćaju doprinos OPK Sisak po stopi od 0,35% na osnovicu. Osnovica za obračun i naplatu doprinosa je ostvareni dohodak iz periodičnog obračuna, odnosno završnog računa bez umanjene osnovice, oslobađanja i olakšice.

Član 4.

Doprinos koji temeljem ove odluke plaćaju poljoprivredne zadruge i drugi oblici udruživanja poljoprivrednika ustupa se Zadružnom savezu regije Sisak koji će ga neposredno obračunavati i naplaćivati.

Član 5.

Stopa za obračunavanje doprinosa samostalnih privrednika je 0,6% na osnovicu u 1991. godini po kojoj se plaćaju doprinosi za invalidsko i mirovinsko osiguranje samostalnih privrednika. Taj dio prihoda ustupa se općinskim udruženjima samostalnih privrednika. Razrez i naplatu doprinosa obavljat će za samostalne privrednike, koji porez na dobit plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu, Općinska uprava prihoda istovremeno s utvrđivanjem poreznih obveza. Obračun i uplatu doprinosa za samostalne privrednike, koji porez na dobit plaćaju prema ostvarenoj dobiti, vršit će sami porezni obveznici mjesečno putem isplatnih lista u kojima se obračunavaju osobni dohoci te porezi i doprinosi koji se plaćaju iz osobnih dohodaka. Kontrolu obračuna i plaćanje doprinosa iz stava 4. ovog člana obavljat će Općinska uprava prihoda.

Član 6.

Doprinos iz člana 3. ove odluke uplaćuje se na račun OPK Sisak br. 34100-637-406 kao mjesečna akontacija kod SDK do 30. u mjesecu. Akontacija se utvrđuje:

- za siječanj i veljaču na bazi osnovice iz periodičnog obračuna za razdoblje I - IX mjesec prethodne godine,

- za ožujak na bazi osnovice iz godišnjeg obračuna. Mjesečne akontacije doprinosa izdohotka uvećavaju se za koeficijent koji se dobije kada se masa isplaćenih čistih osobnih dohodaka u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se plaća akontacija podijeli s prosječno mjesečno isplaćenim čistim osobnim dohocima u razdoblju za koje je sačinjen periodični obračun.

Član 7.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana nakon objave u "Narodnim novinama", a primjenjivat će se od 1. siječnja 1991. godine.

Broj: 01-270/5-90.

Sisak, 20. prosinca 1990.

Zamjenik predsjednika OPK Sisak

Srećko Rimaj, dipl. ek., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.