Zakoni i propisi - Pravni savjeti 57 27.12.1990 Odluka o plaćanju doprinosa Zadružnom savezu Hrvatske u 1991. godini
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

ZADRUŽNI SAVEZ HRVATSKE

Na temelju člana 94. i 101. Zakona o udruživarnju poljoprivrednika ("Narodne novine", br 40/78.) i člana 80. Statuta Zadružnog saveza Hrvatske, a na prijedlog Izvršnog odbora Zadružnog saveza Hrvatske, Skupština Zadružnog saveza Hrvatske na 5 sjednici održanoj 12. prosinca 1990. donosi

ODLUKU

o plaćanju doprinosa Zadružnom savezu Hrvatske u 1991. godini

I.

Utvrđuje se stopa članskog doprinosa za 1991. godinu u isini 0,40% od dohotka, bez umanjenja za olakšice, koji ostvare članice Zadružnog saveza Hrvatske udružene u Savez suglasno članu 94. Zakona o udruživanju poljoprivrednika (Poljoprivredne zadruge, osnovne zadružne organizacije, drugi oblici udruživanja poljoprivrednika, složene poljoprivredne zadruge, osnovne organizacije kooperanata, radne organizacije kooperanata i poslovne zajednice s kojima su poljoprivrednici neposredno ili preko poljoprivredne zadruge i drugih oblika udruživanja udružili rad, zemljište, sredstva rada odnosno druga sredstva).

II.

Utvrđuje se stopa članskog doprinosa za 1991. godinu, koji su dužne plaćati veterinarske i poljoprivredne stanice i to :

1. U visini 0,40% na dohodak ostvaren u 1991. godini, bez umanjenja za olakšice, ostvaren iz proizvodne djelatnosti. Pod proizvodnom djelatnošću podrazumijevaju se sve vrste stočarske proizvodnje uključivo i ribarsku proizvodnju.

2. U visini 0,15% na dohodak ostvaren u 1991. godini, iz neproizvodne djelatnosti, nakon umanjenja dohotka ostvarenog inspekcijskom djelatnošću. Pod neproizvodnom djelatnošću podrazumijeva se medicinska zaštita, trgovinska djelatnost i dr.

III.

Mjesečnu akontaciju doprinosa uplaćuju članice Saveza iz točke I. i II. ove odluke na žiro račun Zadružno saveza Hrvatske broj 30102-603-8927 kod Službe društvenog knjigovodstva do 10. u mjesecu za protekli mjesec. Akontacija se utvrđuje i odgovarajuća stopa primjenjuje:

a) za siječanj i veljaču na dohodak ostvaren u razdoblju siječanj - rujan 1990. godine.

b) za ožujak, travanj, svibanj, lipanj i srpanj na dohodak utvrđen zaključnim računom za 1990. godinu.

c) za kolovoz, rujan, listopad, studeni i prosinac na dohodak ostvaren u razdoblju siječanj - lipanj 1991.

Ovako utvrdena mjesečna akontacija množi se koeficijentom koji se dobije kad se masa isplaćenih osobnih dohodaka u mjesecu koji prethodi mjesecu za koji se plaća akontacija doprinosa podijeli prosječnim mjesečnim iznosom isplaćenih osobnih dohodaka posljednjeg obračunskog razdoblja. Članice Saveza iz točke II. ove odluke, koje ne vode odvojeno knjigovodstvenu evidenciju za proizvodnu od neproizvodne djelatnosti, utvrđuju dohodak internim knjigovodstvenim obračunom i dostavljaju ga Službi društvenog knjigovodstva na uvid, prilikom uplate doprinosa. Obveznik doprinosa nakon utvrđene obveze periodičnim obračunom ili zaključnim računom uplaćuje, odnosno vraća razliku doprinosa, dostavom naloga za prenos uz periodični obračun, odnosno zaključni račun Službi društvenog knjigovodstva, kod koje vodi žiro-račun.

IV.

Ovlašćuje se Upravni odbor Zadružnog saveza Hrvatske da u slučaju potrebe, tijekom godine, izmjeni (prilagodi) ovu Odluku (poveća ili smanji).

V.

Ova odluka stupa na snagu danom objave u "Narodnim novinama", a primjenjivat će se od 1. siječnja 1991.

Zagreb, 12. prosinca 1990.

Predsjednik Zadružnog saveza Hrvatske

mr. Željko Mataga, dipl. inž., v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.