Zakoni i propisi - Pravni savjeti 2 22.3.1995. Uredba o potvrđivanju Ugovora o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 32. stavlka 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora (“Narodne novine”, br. 53/91 i 73/91), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 2. veljače 1995. donijela

UREDBU

O POTVRĐIVANJU UGOVORA O UZAJAMNOM UKIDANJU VIZA ZA NOSITELJE DIPLOMATSKIH SLUŽBENIH PUTOVNICA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE

Članak 1.

Potvrđuje se Ugovor o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine, potpisan u Pekingu 9. siječnja 1995. godine u izvorniku na hrvatskom, kineskom i engleskom jeziku.

Članak 2.

Tekst Ugovora o uzajamnom ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine u izvorniku na hrvatskom jeziku glasi:

UGOVOR

O UZAJAMNOM UKIDANJU VIZA ZA NOSITELJE DIPLOMATSKIH I SLUŽBENIH PUTOVNICA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE NARODNE REPUBLIKE KINE

Vlada Republike Hrvatske i Vlada Narodne Republike Kine, u cilju daljnjeg unapređenja prijateljskih odnosa između dviju zemalja i olakšavanja izmjene posjeta državljana tih zemalja, postigle su kroz prijateljske konzultacije i na osnovama jednakosti i reciprociteta slijedeći sporazum o uzajamnom nezahtijevanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica:

Članak 1.

1. Državljani Republike Hrvatske koji su nositelji važećih diplomatskih i službenih putovnica Republike Hrvatske, te državljani Narodne Republike Kine koji su nositelji važećih diplomatskih ili službenih putovnica Narodne Republike Kine, ili kao osobe u pratnji dijele istu putovnicu s nositeljem, mogi ući, napustiti ili tranzitirati kroz teritorij druge ugovorne stranke do 90 dana bez vize.

2. Gore navedenim osobama u pratnji smatraju se samo supružnik i maloljetna djeca nositelja putovnice, čija fotografija, izuzev djece u predškolskoj dobi, mora biti pridodana putovnici.

Članak 2.

Državljani zemalja ugovornih stranaka koji su nositelji važećih diplomatskih ili službenih putovnica, a koji su na teritoriju druge zemlje ugovorne stranke djelatnici diplomatske misije, konzularnog ureda ili međunarodne organizacije, mogu tijekom obavljanja službene dužnosti ući ili napustiti teritorij druge države ugovorne stranke bez vize.

Odredba st. 1. ovog članka odnosi se i na supružnike i maloljetnu djecu gore navedenog osoblja, koji su nositelji važećih diplomatskih ili službenih putovnica.

Članak 3.

Državljani zemalja ugovornih stranaka iz čl. 1. i čl. 2. ovog Ugovora mogu ući, napustiti ili tranzitirati kroz teritorij druge države ugovorne stranke na svakom graničnom prijelazu otvorenom za međunarodni putnički promet, uz ispunjavanje potrebnih formalnosti u skladu s važećim propisima nadležnih tijela dotične zemlje.

Članak 4.

1. Državljani zemalja ugovornih stranaka dužni su pridržavati se zakona i propisa koji su na snazi u drugoj ugovornoj stranci tijekom svog boravka na njezinom teritoriju.

2. Državljani zemalja ugovornih stranaka koji namjeravaju boraviti na teritoriju druge ugovorne stranke duže od 30 dana, prolaze postupke za odobrenje boravka u skladu s važećim propisima nadležnih tijela te zemlje.

Članak 5.

Svaka od ugovornih stranaka izvijestit će unaprijed nadležna tijela druge ugovorne stranke o posjetu toj zemlji dužnosnika vlade na razini ili iznad razine ministra i časnika s činom generala ili višim činorri u njihovom službenom svojstvu.

Članak 6.

Ovaj ugovor ne ograničava pravo ugovornih stranaka da personae non grata ili neprihvatljivim osobama druge ugovorne stranke zabrane ulazak na svoj teritorij ili im prekinu boravak na svom teritoriju bez navođenja razloga za taj postupak.

Članak 7.

1. Svaka ugovorna stranka može privremeno, u cijelosti ili djelomično, obustaviti ovaj ugovor iz razloga javne sigurnosti, reda ili zdravlja. O obustavi ugovora i njezinu otkazivanju izvještava drugu stranku diplomatskim putem prije provedbe ili otkazivanja obustave.

2. Svaka od ugovornih stranaka može poduzeti izmjene i dopune ovog ugovora nakon dogovora razmjenom nota.

Članak 8.

1. Ugovorne će stranke pravovremeno diplomatskim putem razmijeniti uzorke putovnica iz članka 1. prije stupanja na snagu ovog ugovora.

2. Svaka ugovorna stranka diplomatskim putem.izvještava drugu ugovornu stranku o svakoj promjeni na putovnicama najmanje 30 dana prije njezina uvodenja te joj dostavlja uzorke novih putovnica.

Članak 9.

Ovaj ugovor stupa na snagu 30 dana od dana razmjene nota kojima su se ugovorne stranke međusobno lzvijestile diplomatskim putem da su okončani postupci utvrdeni nacionalnim zakonodavstvom za ratifikaciju ugovora.

Članak 10.

1. Ovaj se ugovor zaključuje na neodređeno vrijeme. 2. Ako jedna od ugovornih stranaka želi raskinuti ugovor, o tome pismeno izvještava drugu stranku diplomatskim putem i u tom slučaju ugovor prestaje važiti devedeset dana od datuma te obavijesti.

Članak 11.

Ugovor o međusobnom ukidanju viza i pristojbi za vize izmeciu Vlade bivše Socijalističke Federativne Jugoslavije i Vlade Narodne Republike Kine od 19. travnja 1979. Prestaje važiti između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine od dana stupanja na snagu ovog ugovora.

Sačinjeno u Pekingu 9. siječnja 1995. u dva primjerka na hrvatskom, kineskom i engleskom jeziku, od kojih je svaki jednako vjerodostojan. U slučaju razlika u tumačenju mjerodavan je engleski tekst.

U potvrdu prethodno navedenog opunomoćenici su potpisali ovaj ugovor.

Članak 3.

Za izvršenje ove Uredbe nadležno je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Članak 4.

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Narodnim novinama-Međunarodni ugovori".

Klasa: 216-03/95-01 /01
Urbroj . 5030109-95-2
Zagreb, 2. veljače 1995.

Predsjednik
Nikica Valentić, v.r.