Zakoni i propisi - Pravni savjeti 1 31.1.1995.Uredba o potvrđivanju Ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji, između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Na temelju članka 32. stavak 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora (Narodne novine, br. 53/91 i 73/91), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. siječnja 1995. godine, donijela

UREDBU

o potvrđivanju Ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji, između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine

Članak 1.

Potvrđuje se Ugovor o trgovini i gospodarskoj suradnji, između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ukrajine, potpisan u Kijevu 2. lipnja 1994. godine, u izvorniku na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.

Članak 2.

Tekst Ugovora na hrvatskom jeziku, glasi:

UGOVOR

O TRGOVINI I GOSPODARSKOJ SURADNJI, IZMEĐU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE I VLADE UKRAJINE

Vlada Republike Hrvatske i Vlada Ukrajine, u daljnjem tekstu “Ugovorne stranke”,

- želeći razvijati trgovinu i gospodarske odnose između dviju dri.ava na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi,

- namjere da i ubuduće učvrste svoje prijateljske odnose na načelima jednakosti, uzajamnog štovanja i zajedničkih dobrobiti,

dogovorile su se o slijedećem:

Članak 1.

Ugovorne stranke će, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvima, podupirati trgovinu i gospodarsku suradnju između dviju država na dugoročnoj i stabilnoj osnovi.

Članak 2.

Ugovorne stranke će jedna prema drugoj primjenjivati režim najvećih pogodnosti u svim pitanjima koja se odnose na trgovinu i gospodarsku suradnju između dviju država.

Članak 3.

Odredbe članka 2. ne odnose se na:

a) prednosti koje proistječu iz osnivanja carinskog saveza ili slobodne trgovinske zone ili povlastice, dane s ciljem osnivanja takvog saveza ili zone;

b) prednosti koje svaka od Ugovornih stranaka daje susjednim zemljama s ciljem olakšanja pogranične trgovine;

c) prednosti koje se daju u svezi s Općim sporazumom o carinama i trgovini, generaliziranim sustavom povlastica i drugim međunarodnim ugovorima u korist zemalja u razvoju.

Članak 4.

Ugovorne će stranke pomagati produbljivanje trgovinske i gospodarske suradnje u svim granama koje predstavIjaju zajednički interes.

Ugovorne stranke potiču i olakšavaju kontakte između fiziđkih i pravnih osoba svojih zemalja putem razmjene delegacija i pojedinaca, učešća na sajmovima i izložbama, te razmjene informacija.

Ugovorne stranke, u skladu sa svojim zakonodavstvima, potiču otvaranje predstavništava, poduzeća i banaka na svom području.

Članak 5.

Izvoz i uvoz roba i usluga odvijat će se temeljem ugovora, koje će međusobno sklapati fizičke i pravne osobe obiju država u skladu sa zakonodavstvima Ugovornih stranaka i međunarodnom trgovačkom praksom. Ugovorne stranke ne snose odgovornost za obveze fizičkih i pravnih osoba koje mogu proisteći iz takvih komercijalnih ugovora.

Članak 6.

Sva plaćanja u svezi uvoza i izvoza roba i usluga između dviju država bit će ostvarena u slobodnim konvertibilnim valutama u skladu s pravnim sustavom Ugovornih stranaka, kao i u drugim oblicima plaćanja na način prihvaćen u međunarodnoj trgovini.

Članak 7.

Fizičke i pravne osobe obiju država imat će mogućnost međusobno uvoziti ili izvoziti robu i usluge na bazi vezane trgovine, kompenzacijskih ugovora ili bilo kojeg drugog međunarodno priznatog oblika poslovne suradnje, u skladu sa zakonodavstvima obiju država.

Članak 8.

Sve robe, izvezene iz Republike Hrvatske u Ukrajinu i iz Ukrajine u Republiku Hrvatsku namijenjene su korištenju u Ukrajini i Republici Hrvatskoj, ako se Ugovorne stranke drukčije ne dogovore.

Članak 9.

Ugovorne stranke će poticati međusobnu investićijsku suradnju, posebno putem osnivanja zajednićkih poduzeća, kako za potrebe unutrašnjeg tržišta, tako i za zajednićku investicijsku djelatnost na teritoriju trećih zemalja.

Članak 10.

Ugovorne stranke su odlučile utemeljiti zajednički međuvladin hrvatsko-ukrajinski gospodarski odbor, koji će nadgledati pravilnu provedbu ovog Ugovora te vršiti konzultacije u cilju rješavanja bilo kakvih sporova u svezi s tumačenjem i ostvarivanjem Ugovora.

Članak 11.

Ovaj Ugovor stupa na snagu danom primitka zadnje obavijesti diplomatskim putem da su ispunjeni uvjeti predviđeni nacionalnim zakonodavstvom za njegovo stupanje na snagu.

Ovaj Ugovor ostaje na snazi pet godina od dana stupanja na snagu. Ugovor se prešutno produžuje za svaku narednu godinu ukoliko ga niti jedna Ugovorna stranka ne otkaže i o tome diplomatskim putem izvijesti drugu Ugovornu stranku, najkasnije šest mjeseci prije isteka njegova važenja.

Obveze prema ugovorima koji su sklopljeni u okviru ovog Ugovora, ali koje nisu izvršene za vrijeme njegova važenja, ostaju na snazi u skladu s odredbama ovog Ugovora.

Sačinjeno u Kijevu, dana 2. lipnja 1994. godine, u dva izvornika, svaki na hrvatskom i ukrajinskom jeziku, s tim da oba teksta imaju jednaku vrijednost.

U potvrdu navedenog opunomoćenici su potpisali ovaj Ugovor.

Članak 3.

Ova Uredba stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama - Međunarodni ugovori.

Klasa:303-03/92-O1/15
Urbroj : 5030114-95-1
Zagreb, 19. siječnja 1995.

Predsjednik
Nikica Valentić, v. r.


Prema Ustavu Republike Hrvatske, a uzimajući u obzir jedno od glavnih načela prava ignorantia iuris nocet (s latinskog nepoznavanje prava šteti - nitko se ne može ispričavati da nije znao da nešto zakonom nije bilo zabranjeno ili regulirano), prije nego što stupe na snagu zakoni i svi drugi propisi državnih tijela obvezno se objavljuju u Narodnim novinama. Osim zakona i drugih akata Hrvatskog sabora, u Narodnim novinama objavljuju se uredbe i drugi akti Vlade Republike Hrvatske, pravilnici, naredbe, napuci koje donose nadležni ministri, presude Ustavnog suda Republike, imenovanja i razrješenja državnih dužnosnika, veleposlanika, te i svi drugi akti državnih institucija. Također u posebnom dijelu (Narodne novine - Međunarodni ugovori) objavljuju se međunarodni ugovori koje je sklopila Republika Hrvatska. U narodnim novinama nalazi se i oglasnik javne nabave.