Zakoni i propisi - Pravni savjeti Zakon o carinskoj tarifi - Poglavlje 7: JESTIVO POVRĆE, KORIJENJE I GOMOLJI

ODSJEK II.

BILJNI PROIZVODI

Napomena:

1. Pod pojmom "pelete" u ovom se odsjeku razumijevaju proizvodi koji su aglomerirani kompresijom ili dodavanjem vezivnih sredstava u količini do 3% po masi.

Poglavlje 7

JESTIVO POVRĆE, KORIJENJE I GOMOLJI

Napomene:

1. Ovo poglavlje ne obuhvaća proizvode za stočnu hranu iz tar. broja 12.14.

2. Pod pojmom "povrće" u tar. br. 07.09, 07.10, 07.11 i 07.12 razumijevaju se jestive gljive, tartufi (gomoljače), masline, kapari, mirodije, buče i tikve, patlidžan (modra rajčica), slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata), paprike iz roda Capsicum ili iz roda Pimenta, komorač (finokio), peršin, krasuljica, estragon, kres salata, mažuran (Majorana hortensis ili Origanum majorana).

3. Tar. broj 07.12 obuhvaća sve sušeno povrće svih vrsta koje se razvrstavaju u tar. br. 07.01 do 07.11, osim:

a) osušenoga mahunastog povrća u zrnu (tar. broj 07.13);

b) slatkog kukuruza u oblicima navedenim u tar. br. 11.02 do 11.04;

c) brašna, krupice, praha, pahuljica, granula i peleta od krumpira (tar. br. 11.05);

d) brašna, krupice i praha od osušenog mahunastog povrća iz tar. broja 07.13 (tar. broj 11.06).

  1. Međutim, iz ovog poglavlja isključuje se osušena, drobljena ili mljevena paprika roda Capsicum ili roda Pimenta (tar. broj 09.04).

Tarifni broj
Tarifna oznaka
Naziv
Šifra tarifnog stavka
Mjerna jedinica
Carinska stopa
07.01Krumpir, svjež ili rashlađen:
0701.10- sjemenski 070110008
kg
10 + P
0701.90- ostali 070190001
kg
20 + P
07.020702.00Rajčica, svježa ili rashlađena 070200007
kg
20 + P
07.03Crveni luk, ljutika, češnjak, poriluk i ostale vrste luka, svježi ili rashlađeni:
0703.10- crveni luk i ljutika:
0703.101- - - lučice 070310104
kg
17
0703.109- - - ostalo 070310902
kg
20 + P
0703.20- češnjak 070320002
kg
20 + P
0703.90- poriluk i ostale vrste luka 070390000
kg
20 + P
07.04Kupus, cvjetača, koraba, kelj i slično kupusno jestivo povrće, svježe ili rashlađeno:
0704.10- cvjetača i prokule 070410001
kg
20 + P
0704.20- kelj pupčar 070420007
kg
20 + P
0704.90- ostalo:
0704.901- - - kupus 070490102
kg
20 + P
0704.909- - - ostalo 070490900
kg
20 + P
07.05Salata (Lactuca sativa) i cikorija (Cichorium spp.), svježe ili rashlađene:
0705.1- salata:
0705.11- - glavičasta salata 070511002
kg
20 + P
0705.19- - ostala 070519003
kg
20 + P
0705.2- cikorija:
0705.21- - radič (Cichorium intubus var. foliosum) 070521008
kg
20 + P
0705.29- - ostalo 070529009
kg
20 + P
07.06Mrkva, bijela repa, cikla, celer korjenaš, rotkvica i slično jestivo korjenasto povrće, svježi ili rashlađeni:
0706.10- mrkva, bijela repa 070610000
kg
20 + P
0706.90- ostalo 070690004
kg
20 + P
07.070707.00Krastavci i kornišoni, svježi ili rashlađeni:
0707.001- - - krastavci 070700107
kg
20 + P
0707.002- - - kornišoni 070700204
kg
20 + P
07.08Mahunasto povrće u mahunama ili zrnu, svježe ili rashlađeno:
0708.10- grašak (Pisum sativum) 070810000
kg
20 + P
0708.20- grah (Vigna spp., Phaseolus spp.) 070820005
kg
20 + P
0708.90- ostalo mahunasto povrće 070890003
kg
20 + P
07.09Ostalo povrće, svježe ili rashlađeno:
0709.10- artičoke 070910004
kg
17
0709.20- šparoge 070920000
kg
20 + P
0709.30- patlidžan (modra rajčica) 070930005
kg
20 + P
0709.40- celer, osim celera korjenaša 070940000
kg
20 + P
0709.5- jestive gljive i tartufi (gomoljače):
0709.51- - jestive gljive 070951002
kg
20 + P
0709.52- - tartufi (gomoljače) 070952009
kg
20 + P
0709.60- paprika iz roda Capiscum ili iz roda Pimenta:
0709.601- - - sorte Kapija 070960109
kg
20 + P
0709.602- - - sorte Rotund, tehnološki zrela 070960206
kg
10 + P
0709.609- - - ostala 070960907
kg
20 + P
0709.70- špinat, novozelandski špinat i loboda 070970007
kg
20 + P
0709.90- ostalo:
0709.901- - - maslina 070990105
kg
20 + P
0709.909- - - ostalo 070990903
kg
20 + P
07.10Povrće (uključujući i blanširano), smrznuto:
0710.10- krumpir 071010007
kg
20 + P
0710.2- mahunasto povrće u zrnu ili mahunama:
0710.21- - grašak (Pisum sativum) 071021009
kg
20 + P
0710.22- - mahune i grah (Vigna spp., Phaseolus spp.) 071022005
kg
20 + P
0710.29- - ostalo 071029000
kg
20 + P
0710.30- špinat, novozelandski špinat i loboda 071030008
kg
20 + P
0710.40- slatki kukuruz 071040003
kg
17
0710.80- ostalo povrće:
0710.801- - - paprika 071080102
kg
20 + P
0710.809- - - ostalo 07108090020 + P
0710.90- mješavine povrća 071090000
kg
20 + P
07.11Povrće privremeno konzervirano (npr. sumpornim dioksidom, u slanoj vodi, sumporenoj vodi ili drugim otopinama za konzerviranje), ali u stanju neprikladnom za neposrednu prehranu:
0711.10- crveni luk 071110001
kg
20 + P
0711.20- masline 071120007
kg
20 + P
0711.30- kapare 071130002
kg
17
0711.40- krastavci i kornišoni 071140008
kg
20 + P
0711.90- ostalo povrće; mješavine povrća 071190005
kg
20 + P
07.12Sušeno povrće, cijelo, rezano u komade ili mljeveno, ali dalje nepripremljeno:
0712.20- crveni luk 071220001
kg
20 + P
0712.30- jestive gljive i tartufi 071230007
kg
20 + P
0712.90- ostalo povrće; mješavina povrća 071290000
kg
14 + P
07.13Sušeno mahunasto povrće u zrnu, oljušteno ili neoljušteno ili lomljeno:
0713.10- grašak (Pisum sativum):
0713.101- - - sjemenski 071310108
kg
10 + P
0713.109- - - ostali 071310906
kg
20 + P
0713.20- slani grašak (Garbanzos) 071320006
kg
10 + P
0713.3- grah (Vigna spp., Phaseolus spp.):
0713.31- - grah vrsta Vigna mungo (L.) Hepper ili Vigna radiata (L.) Wilczek
071331008



kg

20 + P
0713.32- - grah sitni crveni (Adzuki) (Phaseolus ili Vigna angularis)
071332004



kg

20 + P
0713.33- - grah obični (Phaseolus vulgaris) 071333000
kg
20 + P
0713.39- - ostali 071339009
kg
20 + P
0713.40- leća 071340007
kg
10 + P
0713.50- bob (Vicia faba var. major) i konjski bob (Vicia faba var. eguina, Vicia faba var. minor)
071350002



kg

17
0713.90- ostalo 071390004
kg
20 + P
07.14Manioka, arorut, salep, čičoka, slatki krumpir i slično korijenje i gomolji s visokim udjelom škroba ili inulina, svježi, rashlađeni, smrznuti ili osu
0714.10- manioka (cassava) 071410005
kg
17
0714.20- slatki krumpir 071420000
kg
20 + P
0714.90- ostalo 071490009
kg
20 + P