Zakoni i propisi - Pravni savjeti Zakon o carinskoj tarifi - Poglavlje 20: PROIZVODI OD POVRĆA, VOĆA, KOŠTUNIČAVOG (LUPINASTOG) VOĆA I OSTALIH DIJELOVA BILJAKA

ODSJEK IV.

PROIZVODI PREHRAMBENE INDUSTRIJE; PIĆA, ALKOHOLI I
OCAT; DUHAN I PRERAĐENI NADOMJESCI DUHANA


Napomena:

  1. Pod pojmom "pelete" u ovom odsjeku razumijevaju se proizvodi koji su aglomerirani kompresijom ili dodavanjem vezivnog sredstva u količini do 3% po masi.


Poglavlje 20

PROIZVODI OD POVRĆA, VOĆA, KOŠTUNIČAVOG (LUPINASTOG) VOĆA I
OSTALIH DIJELOVA BILJAKA

Napomene:

  1. Ovo poglavlje ne obuhvaća:
    b) povrće, voće i koštuničavo (lupinasto) voće pripremljeno ili konzervirano postupcima navedenim u poglavljima 7, 8 ili 11;
    c) složene prehrambene proizvode koji po masi sadrže više od 20% kobasica, mesa, drugih jestivih klaoničnih proizvoda, krvi, riba ili ljuskavaca, mekušaca ili ostalih vodenih beskralježnjaka ili bilo koje kombinacije tih proizvoda (poglavlje 16);
    c) složene homogenizirane prehrambene proizvode iz tar. broja 21.04.
  2. Tar. br. 20.07 i 20.08 ne obuhvaćaju voćne želee, voćne paste, bademe i slične proizvode prevučene šećerom (tar. broj 17.04) i čokoladne slatkiše (tar. broj 18.06).
  3. Tar. br. 20.01, 20.04 i 20.05 obuhvaćaju, ovisno o slučaju, samo one proizvode iz poglavlja 7 ili iz tar. br. 11.05 ili 11.06 (osim brašna, krupice i praha od proizvoda iz poglavlja 8), koji su pripremljeni ili konzervirani drugim postupcima osim onih iz napomene 1. a).
  4. Sok od rajčice koji sadrži 7% ili više suhe tvari, razvrstava se u tar. broj 20.02.
  5. U smislu tar. broja 20.09, pod pojmom "sokovi, nefermentirani i bez dodanog alkohola" razumijevaju se sokovi alkoholne jakosti koja nije veća od 0,5% vol. (vidjeti napomenu 2 uz poglavlje 22).

Napomena za podbrojeve:

  1. U smislu tar. podbroja 2005.10, pod pojmom "homogenizirano povrće" razumijevaju se proizvodi od povrća fino homogeniziranog, pripremljeni za prodaju na malo, kao dječja hrana ili u dijetetske svrhe, u posudama neto mase do 250 g. Pri tom se ne uzimaju u obzir male količine bilo kojih sastojaka koji se dodaju proizvodu kao začini, konzervansi ili u druge svrhe. Ti proizvodi mogu imati male količine vidljivih komadića povrća. Tar. podbroj 2005.10 ima prednost u odnosu na sve ostale tarifne podbrojeve tar. broja 20.05.
  2. U smislu tar. podbroja 2007.10, pod pojmom "homogenizirani proizvodi" razumijevaju se proizvodi od voća, fino homogenizranog, pripremljeni za prodaju na malo kao dječja hrana ili u dijetetske svrhe, u posudama do 250 g neto mase. Pri tom se ne uzimaju u obzir male količine bilo kojih sastojaka koji se dodaju proizvodu kao začini ili konzervansi ili u druge svrhe. Ti proizvodi mogu imati male količine vidljivih komadića voća. Tar. podbroj 2007.10 ima prednost pred svim ostalim podbrojevima iz tar. broja 20.07.


Tarifni broj

Tarifna oznaka

Naziv

Šifra tarifnog stavka

Mjerna jedinica

CARINSKA STOPA

20.01

Povrće, voće, uključujući koštuničavo (lupinasto) voće i ostali jestivi dijelovi biljaka, pripremljeni ili konzervirani u octu ili octenoj kiselini:

2001.10

- krastavci i kornišoni

200110005

kg

20 + P

2001.20

- crveni luk

200120000

kg

19

2001.90

- ostalo:

2001.901

- - - feferoni

200190106

kg

19

2001.902

- - - ostala paprika

200190203

kg

20 + P

2001.903

- - - cikla

200190300

kg

19

2001.909

- - - ostalo

200190904

kg

20 + P

20.02

Rajčice pripremljene ili konzervirane na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini:

2002.10

- rajčica, cijela ili u komadima

200210000

kg

20 + P

2002.90

- ostalo

200290003

kg

20 + P

20.03

Gljive i tartufi, pripremljeni ili konzervirani na drugi način, osim u octu ili octenoj kiselini:

2003.10

- gljive

200310004

kg

20 + P

2003.20

- tartufi

200320000

kg

19

20.04

Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, smrznuto, osim proizvoda iz tar.br. 20.06:

2004.10

- krumpir

200410009

kg

19

2004.90

- ostalo povrće i mješavine povrća

200490002

kg

19

20.05

Ostalo povrće, pripremljeno ili konzervirano na drugi način osim u octu ili octenoj kiselini, nesmrznuto, osim proizvoda iz tar. br. 20.06:

2005.10

- homogenizirano povrće

200510003

kg

19

2005.20

- krumpir

200520009

kg

20 + P

2005.40

- grašak (Pisum sativum)

200540000

kg

20 + P

2005.5

- grah (Vigna spp., Phaseolus spp.):

2005.51

- - grah u zrnu

200551001

kg

19

2005.59

- - ostali

200559002

kg

19

2005.60

- šparoge

200560000

kg

19

2005.70

- masline

200570006

kg

20 + P

2005.80

- slatki kukuruz (Zea mays var. saccharata)

200580001

kg

19

2005.90

- ostalo povrće i mješavine povrća:

2005.901

- - - kiseli kupus

200590104

kg

20 + P

2005.909

- - - ostalo

200590902

kg

20 + P

20.06

2006.00

Povrće,voće, orasi, kore od voća i drugi dijelovi biljaka, konzervirani šećerom (kandirano)


200600002


kg


19

20.07

Džemovi, voćni želei, marmelade, pirei i paste od voća i od koštuničavog (lupinastog) voća dobiveni kuhanjem, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje:

2007.10

- homogenizirani proizvodi

200710002

kg

19

2007.9

- ostalo:

2007.91

- - od agruma

200791002

kg

19

2007.99

- - ostalo:

2007.991

- - - pekmez od šljiva

200799100

kg

20 + P

2007.992

- - - džemovi

200799208

kg

20 + P

2007.999

- - - ostalo

200799909

kg

20 + P

20.08

Voće, uključujući i koštuničavo (lupinasto) voće i ostali jestivi dijelovi biljaka, drukčije pripremljeni ili konzervirani, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje ili alkohola, nespomenuti i neobuhvaćeni na drugom mjestu:

2008.1

- koštuničavo (lupinasto) voće, kikiriki i voćne sjemenke, uključujući mješavine tog voća:

2008.11

- - kikiriki

200811003

kg

19

2008.19

- - ostalo, uključujući mješavine

200819004

kg

19

2008.20

- ananas

200820002

kg

19

2008.30

- agrumi

200830008

kg

19

2008.40

- kruške

200840003

kg

19

2008.50

- marelice

200850009

kg

19

2008.60

- trešnje i višnje:

2008.601

- - - trešnje

200860101

kg

20 + P

2008.609

- - - višnje

200860900

kg

20 + P

2008.70

- breskve

200870000

kg

20 + P

2008.80

- jagode

200880005

kg

19

2008.9

- ostalo, uključujući mješavine, osim onih iz tar. podbroja 2008.19:

2008.91

- - palmina jezgra

200891007

kg

19

2008.92

- - mješavine

200892003

kg

19

2008.99

- - ostalo:

2008.991

- - - banane i kokosov orah

200899105

kg

19

2008.999

- - - ostalo

200899903

kg

19

20.09

Voćni sokovi (uključujući mošt od grožđa) i sokovi od povrća, nefermentirani i bez dodanog alkohola, s dodanim ili bez dodanog šećera ili drugih tvari za zaslađivanje:

2009.1

- sok od naranče:

2009.11

- - smrznuti

200911008

kg

10 + P

2009.19

- - ostali:

2009.191

- - - koncentrirani

200919106

kg

10 + P

2009.199

- - - ostali

200919904

kg

15 + P

2009.20

- sok od limunike (grape-fruita):

200920007

2009.201

- - - koncentrirani

200920104

kg

10 + P

2009.209

- - - ostali

200920902

kg

15 + Pc

2009.30

- sok od ostalih agruma:

2009.301

- - - koncentrirani

200930100

kg

10 + P

2009.309

- - - ostali

200930908

kg

15 + P

2009.40

- sok od ananasa:

2009.401

- - - koncentrirani

200940105

kg

10 + P

2009.409

- - - ostali

200940903

kg

15 + P

2009.50

- sok od rajčice

200950003

kg

10 + P

2009.60

- sok od grožđa (uključujući mošt od grožđa)

200960009

kg

15 + P

2009.70

- sok od jabuka:

2009.701

- - - koncentrirani

200970101

kg

10 + P

2009.709

- - - ostali

200970900

kg

15 + P

2009.80

- sok od ostalog voća ili povrća

200980000

kg

15 + P

2009.90

- mješavine sokova

200990005

kg

15 + P