Zakoni i propisi - Pravni savjeti Zakon o carinskoj tarifi - Poglavlje 78: OLOVO I OLOVNI PROIZVODI

ODSJEK XV.

OBIČNE KOVINE I PROIZVODI OD OBIČNIH KOVINA

Napomene:

  1. Ovaj odsjek ne obuhvaća:
    a) pripremljena premazna sredstva, tiskarske boje i crnila ili druge proizvode na osnovi ljuskica ili kovinskog praha (tar. brojevi 32.07 do 32.10, 32.12, 32.13 i 32.15);
    b) ferocerij i druge piroforne slitine (tar. broj 36.06);
    c) šešire i ostala pokrivala za glavu i njihove dijelove iz tar. broja 65.06 i 65.07;
    d) kosture za kišobrane i druge proizvode iz tar. broja 66.03;
    e) proizvode iz poglavlja 71 (na pr. slitine plemenitih kovina, obične kovine latirane plemenitom kovinom, imitacije draguljarskih predmeta);
    f) proizvode iz odsjeka XVI. (strojevi, mehanički uređaji i električna roba);
    g) sastavljene željezničke i tramvajske tračnice (tar. broj 86.08) ili druge roizvode iz odsjeka XVII. (vozila, brodovi i čamci, zrakoplovi);
    h) instrumente ili aparate koji spadaju u odsjek XVIII, uključujući i opruge za satove;
    ij) olovnu sačmu pripremljenu za streljivo (tar. broj 93.06) i druge proizvode iz odsjeka XIX (oružje i streljivo);
    k) proizvode iz poglavlja 94 (npr. pokućstvo, nosači madraca, svjetiljke i rasvjetna tijela, osvijetljeni znakovi, montažne zgrade);
    l) proizvode koji spadaju u poglavlje 95 (npr. igračke, rekviziti za igru i šport);
    m) ručna sita, puceta, penkale, držala za olovke, pera i druge proizvode iz poglavlja 96 (razni proizvodi); ni
    n) predmete iz poglavlja 97 (npr. umjetnine).
  2. U ovoj tarifi, pod pojmom "dijelovi opće uporabe" razumijevaju se:
    a) proizvodi iz tar. brojeva 73.07, 73.12, 73.15, 73.17 i 73.18 i slični proizvodi od drugih običnih kovina;
    b) opruge i listovi za opruge, od običnih kovina, osim opruga za satove (tar. broj 91.14);
    c) proizvodi iz tar. brojeva 83.01, 83.02, 83.08, 83.10 i okviri i zrcala od običnih kovina iz tarifnog broja 83.06.
    U glavama 73 do 76 i 78 do 82 (osim tar. broja 73.15) odredbe o "dijelovima proizvoda" ne odnose se na "dijelove opće uporabe".
    Prema prethodnom stavku i napomeni 1 uz poglavlje 83, proizvodi iz poglavlja 82 i 83 isključuju se iz poglavlja 72 do 76 i 78 do 81.
  3. Izraz "obične kovine" u nomenklaturi odnosi se na: željezo i čelik, bakar, nikal, aluminij, olovo, cink, kositar, volfram, molibden, tantal, magnezij, kobalt, bizmut, kadmij, titan, cirkonij, antimon, mangan, berilij, krom, germanij, vanadij, galij, hafnij, indij, niobij (kolumbij), renij i talij.
  4. Izraz "kermeti" u nomenklaturi odnosi se na proizvode koji sadrže mikroskopski heterogenu kombinaciju kovinske i keramičke komponente. Izraz "kermeti" uključuje i sinterirane kovinske karbide (kovinske karbide sinterirane s kovinom).
  5. Razvrstavanje slitina (osim feroslitina i predslitina, definiranih u glavama 72 i 74):
    a) slitina od običnih kovina razvrstava se kao slitina kovine koja prevladava po masi nad svakom drugom kovinom;
    b) slitina sastavljena od običnih kovina iz ovog odsjeka i od elemenata koji ne spadaju u ovaj odsjek smatra se slitinom običnih kovina iz ovog odsjeka ako je ukupna masa takvih kovina jednaka ili veća od ukupne mase drugih zastupljenih elemenata;
    c) u ovom odjeljku pojam "slitine" obuhvaća i sinterirane smjese kovinskog praha, homogene (fine) smjese heterogenih sastojaka (osim kermeta) dobivene taljenjem i međukovinske spojeve.
  6. Slitine običnih kovina u tarifi, osim ako to nije drukčije regulirano, razvrstavaju se kao obične kovine, prema odredbama napomene 3.
  7. Klasifikacija složenih proizvoda:
    Ako iz tarifnih brojeva ne proizlazi drukčije, proizvodi od običnih kovina (uključujući i proizvode od različitih materijala koji se razvrstavaju kao proizvodi od običnih kovina na temelju općih pravila) koji sadrže dvije ili više običnih kovina razvrstat će se kao proizvod obične kovine koja prevladava po masi nad svakom drugom kovinom.
    Za primjenu ovih odredaba:
    a) željezo i čelik ili razne vrste željeza ili čelika smatraju se jednom te istom kovinom;
    b) smatra se da je slitina u cijelosti sastavljena od one kovine čijom se slitinom razumijeva na temelju napomene 3; i
    c) kermet iz tar. broja 81.13 smatra se običnom kovinom.
  8. U ovom odsjeku, pod sljedećim pojmovima razumijevaju se:
    a) Otpaci i ostaci
    Otpaci i ostaci kovina iz proizvodnje ili mehaničke obrade kovina i roba od kovina potpuno neuporabljiva zbog loma, rezanja, istrošenosti ili drugih razloga.
    b) Prah
    Proizvodi od kojih 90% ili više po masi prolazi kroz sito s otvorom od 1 mm.


Poglavlje 78

OLOVO I OLOVNI PROIZVODI

Napomena:

  1. U ovom poglavlju, pod sljedećim pojmovima razumijevaju se:
    a) Šipke
    Valjani, istiskivani, vučeni ili kovani proizvodi koji nisu u kolutima i koji su cijelom duljinom istog punog poprečnog presjeka u obliku kruga, ovala, pravokutnika (uključujući i kvadrat), jednakostraničnog trokuta ili pravilnoga konveksnog višekutnika (uključujući "spljoštene krugove" i "modificirane pravokutnike", čije su dvije suprotne stranice konveksni lukovi, dok su druge dvije pravci, jednake duljine i paralelni). Proizvodi poprečnog presjeka u obliku pravokutnika (uključujući i kvadrat), trokuta ili višekutnika mogu imati cijelom duljinom zaobljene rubove. Debljina proizvoda koji imaju pravokutni poprečni presjek (uključujući i "modificirane pravokutnike") treba premašivati jednu desetinu širine. Ovaj pojam obuhvaća i lijevane i sinterirane proizvode istog oblika i dimenzija koji su nakon proizvodnje obrađeni (osim jednostavnim skidanjem srha ili površinskog sloja), uz uvjet da time ne dobiju karakter predmeta ili proizvoda koji se razvrstavaju u druge tarifne brojeve.
    b) Profili
    Valjani, istiskivani, vučeni i kovani proizvodi i proizvodi dobijeni prešanjem ili savijanjem, u kolutima ili ne, istog poprečnog presjeka cijelom duljinom, koji ne odgovaraju definicijama za šipke, žicu, ploče, limove, trake, folije ili cijevi. Ovaj pojam također obuhvaća lijevane i sinterirane proizvode istog oblika koji su nakon proizvodnje obrađeni (osim jednostavnim skidanjem srha ili površinskog sloja) uz uvjet da time ne dobiju karakter predmeta ili proizvoda koji se razvrstavaju u druge tarifne brojeve.
    c) Žica
    Valjani, istiskivani ili vučeni proizvodi u kolutima koji imaju isti puni poprečni presjek cijelom duljinom u obliku kruga, ovala, pravokutnika (uključujući i kvadrat), jednakostraničnog trokuta ili pravilnoga konveksnog višekutnika (uključujući "spljoštene krugove" i "modificirane pravokutnike", čije su dvije suprotne stranice konveksni lukovi, dok su druge dvije stranice pravci, jednake duljine i paralelni). Proizvodi s poprečnim presjekom u obliku pravokutnika (uključujući i kvadrat), trokuta ili višekutnika mogu imati cijelom duljinom zaobljene rubove. Debljina proizvoda koji imaju pravokutni poprečni presjek (uključujući i "modificirane pravokutnike") treba premašivati jednu desetinu širine.
    d) Ploče, limovi, trake i folije
    Proizvodi ravnih površina (osim sirovih proizvoda iz tar. broja 78.01), u kolutima ili ne, punog poprečnog presjeka u obliku pravokutnika (osim kvadrata), sa ili bez zaobljenih rubova (uključujući "modificirane pravokutnike", kod kojih su dvije suprotne stranice konveksni lukovi, a druge dvije stranice su pravci, jednake duljine i paralelni), jednake debljine, čije su površine:
    - pravokutnog oblika (uključujući i kvadrat), a debljina ne premašuje jednu desetinu širine,
    - nepravokutnog ili nekvadratnog oblika bilo koje veličine, uz uvjet da ne dobiju karakter predmeta ili proizvoda koji se razvrstavaju u druge tarifne brojeve.
    Tar. broj 78.04 obuhvaća, uz ostalo, i ploče, limove, trake i folije sa šarama (npr. kanali, rebra, brazde, manje izbočine u obliku kapi i dr.) i proizvode koji su probušeni, nabrani, polirani, premazani ili prevučeni uz uvjet da time ne dobiju karakter predmeta ili proizvoda koji se razvrstavaju u druge tarifne brojeve.
    e) Cijevi
    Šuplji proizvodi, u kolutima ili ne, istog poprečnog presjeka sa samo jednom zatvorenom šupljinom po cijeloj duljini u obliku kruga, ovala, pravokutnika (uključujući i kvadrat), jednakostraničnog trokuta ili pravilnoga konveksnog višekutnika i koji imaju jednaku debljinu stijenke. Proizvodi poprečnog presjeka u obliku pravokutnika (uključujući i kvadrat), jednakostraničnog trokuta ili pravilnoga konveksnog višekutnika, koji mogu imati zaobljene rubove cijelom duljinom, također se smatraju cijevima uz uvjet da su unutarnji i vanjski poprečni presjeci koncentrični i da imaju isti oblik i pravac. Cijevi spomenutih poprečnih presjeka mogu biti polirane, premazane ili prevučene, savijene, s navojima, probušene, sa suženjem, s proširenjem, stožaste ili s prirubnicama, obujmicama ili prstenima.

Napomena uz tarifni podbroj:

  1. U ovom poglavlju, pod pojmom "rafinirano olovo" razumijeva se olovo čistoće najmanje 99,9% po masi uz uvjet da udio po masi bilo kojeg drugog elementa ne premašuje granice dane u sljedećoj tablici:

TABLICA - drugi elementi:

Elementi

Granice udjela, u postocima po masi

Ag srebro

As arsen

Bi bizmut

Ca kalcij

Cd kadmij

Cu bakar

Fe željezo

S sumpor

Sb antimon

Sn kositar

Zn cink

Ostali elementi (na pr. Te-telur)

0,02

0,005

0,05

0,002

0,002

0,08

0,002

0,002

0,005

0,005

0,002

0,001

Tarifni broj

Tarifna oznaka

Naziv

Šifra tarifnog stavka

Mjerna jedinica

CARINSKA STOPA

78.01

Sirovo olovo:

7801.10

- rafinirano olovo

780110007

kg

sl

7801.9

- ostalo:

7801.91

- - s udjelom antimona koji po masi prevladava nad drugim elementima


780191007


kg


sl

7801.99

- - ostalo

780199008

kg

sl

78.02

7802.00

Otpaci i ostaci, olovni:

7802.001

- - - od mekog olova, limova i cijevi

780200103

kg

sl

7802.009

- - - ostali

780200901

kg

sl

78.03

7803.00

Šipke, profili i žica, olovni

780300000

kg

10

78.04

Ploče, limovi, trake i folije, olovni; prah i ljuskice, olovni:

7804.1

- ploče, limovi, trake i folije:

7804.11

- - limovi, trake i folije debljine koja ne prelazi 0,20 mm (ne računajući bilo kakvu podlogu)


780411007


kg


10

7804.19

- - ostalo

780419008

kg

10

7804.20

- prah i ljuskice

780420006

kg

10

78.05

7805.00

Cijevi i pribor za cijevi (npr. spojnice, koljena, kolčaci-mufovi), olovni


780500000


kg


15

78.06

7806.00

Ostali olovni proizvodi

780600004

kg

15