Zakoni i propisi - Pravni savjeti Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju ugostiteljskih objekata, te o obrascima zahtjeva ugostitelja i o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju objekata za pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu, te o obrascima zahtjeva građana
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Besplatna izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Poslovni forum d.o.o. ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog poslovanja. Tim povodom, poklanjamo Vam BESPLATNU izradu CMS web stranica.
Inače, redovna cijena izrade CMS web stranica je 3900 kuna + PDV

Link za opširnije informacije o BESPLATNOJ izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:
OZ-5C

Format 295x205 mm

ZAHTJEV

ZA UTVRÐIVANJE MINIMALNIH UVJETA I UVJETA ZA KATEGORIJU APARTMANSKOG NASELJA, TE UPIS U UPISNIK

I. PODACI O UGOSTITELJU


1.
Tvrtka i sjedište ugostitelja

_

_


2.
Vrsta i naziv ugostiteljskog objekta

_

_


3.
Sjedište ugostiteljskog objekta (mjesto, ulica,broj, telefon i fax)

_

_


4.
Ime, prezime i stručna sprema voditeljaposlovanja

_

_

5.
Kategorija koju ugostitelj predlaže utvrditi za
ugostiteljski objekt

_

_

Priložiti:

1. - Rješenjeo upisu u registar trgovačkog suda (za ugostitelja pravnu osobu), ili
- obrtnicu (za ugostitelja fizičku osobu)

2. - Svu pribavljenu dokumentaciju o ispunjavanju uvjeta sukladno posebnim propisima

II. PODACI O UGOSTITELJSKOM OBJEKTU

Godina izgradnje: ___________
Godina rekonstrukcije:____________

Ugostiteljski objekt ima: podrum, prizemlje i katovE terasasto građen objekt s etaža, ili smješten je na katu zgrade (nepotrebno precrtati), ili

Ugostiteljski objekt posluje: a) sezonski od______ do_________ ili
b) cijelu godinu

Ugostiteljske usluge:
a) noćenje i doručak
b) polupansion
c) puni pansion

1. Smještajni kapacitet objekta

a) Ukupan kapacitet:

Broj apartmana:
Broj stalnih postelja:
Broj pomoćnih postelja:
Ukupno postelja:

Napomena: Postelje u Studiju računaju se kao stalne postelje i ako su na rasklapanje.

b) Popis apartmana prema rednom broju i osnovnim značajkama

Tip: STUDIO

Kapacitet (broj osoba):

Kategorija (predlaže se):

Ukupan broj istih apartmana:

Redni brojevi pod kojima se izdaju:

Prostori: Površina:

Prostorija za boravak, blagovanje, kuhanje i spavanje

Kompletna kupaonica: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide

Ukupno:

Predprostor - ako ga ima

Sveukupno (bez lođe i balkona):

Napomena: Ako postoji veći broj različitih studija
tabela se može kopirati i priložiti ili na
isti način navesti popis na posebnom
listu.

Tip: APARTMAN s sobe i pomoćne postelje.

Kapacitet (broj osoba):

Kategorija (predlaže se):

Ukupan broj istih apartmana:

Redni brojevi pod kojima se izdaju:

Prostori: Površina:

Prostorija za boravak, blagovanje,kuhanje

Jednoposteljna soba

Dvoposteljna soba

Kompletna kupaonica: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik, bide (nepotrebno precrtati)

Kupaonica: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, umivaonik (nepotrebno precrtati)

Zaseban zahod s umivaonikom

Ukupno:

Predprostor - ako ga ima

Sveukupno (bez lođe i balkona):

Napomena: Ako postoji veći broj različitih apartmana
tabela se može kopirati i priložiti ili na
isti način navesti popis na posebnom
listu.

2. Sadržaji u objektu

Prijem (recepcija) i domaćinstvo: Kat: Površina: Broj

sjedala:

Prijemni hol

Salon

Broj sjedala:

Ugostiteljstvo Kat: Površina u U unutar- U

(sadržaji): unutarnjem njem prostoru vanjskom

prostoru: prostoru:

Blagovaonica

(gl. restoran)

Caffe bar

Kavana

Noćni klub

Disco klub

Napomena: Nepostojeće prostore (sadržaje) precrtati.
Ako objekt raspolaže s drugim pros-
torima treba ih navesti

3. Zajednički zahodi za goste koji se zadržavaju u prijemnom holu (recepcija) i ostalim sadržajima u neposrednoj blizini.

navesti ostale sadržaje:

Na katu_________________ Na katu

Sanitarni čvor .........Sanitarni čvor
za muškarce:_________za žene:_________

Broj zahoda_________ Broj zahoda_______

Broj pisoara_________ Broj umivaonika______

Broj umivaonika________

Zajednički zahodi za goste glavnog restorana (blagovaonice) i ostalih sadržaja u neposrednoj blizini.

Navesti ostale sadržaje:

Na katu_____ Na katu_____

Sanitarni čvor za muškarce:_________ Sanitarni čvor za žene:

Broj zahoda_______ Broj zahoda

Broj pisoara_______ Broj umivaonika

Broj umivaonika______

4. Ostali sadržaji u objektu ili neposrednoj blizini u sastavu objekta. Sadržaji namijenjeni isključivo ili pretežito gostima tog objekta

ÿ plaža (pijesak, šljunak, žal ili betonski platoi na kamenitoj obali)

ÿ sauna

ÿ zatvoreni bazen ÿ masaža

ÿ otvoreni bazen ÿ frizerski salon

ÿ bazeni za djecu otvoreni ili zatvoreni

ÿ teniski tereni - broj

ÿdućan/shop

Ostali sadržaji:

5. Broj dizala za goste Broj dizala za robu (teret)

6. Broj parkirališta______________ Broj garaža

Priložiti: 3. - Tlocrt tipova smještajnih jedinica u
omjeru 1:100, te prijemnog holga i
blagovaonice u omjeru 1:200 s
naznačenim površinama prostorija.


III. ELEMENTI I MJERILA ZA KATEGORIZACIJU APARTHOTELA

.
NAZIV ELEMENTA
ISPUNJAVA PODNOSITELJ ZAHTJEVA
POVJERENSTVO
x
xx
xxx
xxxx
xxxxx
BODOVI
OBVEZNI ELEMETNI
BODOVI
1
2
3
4
5
6
7
8
9

I. UREÐENJE I OPREMA

1. Veličina objekta
Najmanje 10 soba u apartmanima
-
-
-
-
-
____
____
Najmanje 15 soba u apartmanima
-
-
-
-
-
____
____
Najmanje 20 soba u apartmanima
-
-
-
____
____


2. Ulazi
Pristup za pješake
-
____
____
Pristup za vozila - ne odnosi se na objekte do kojih objektivno nije moguč pristup vozila
-
____
____
Zajednički ulaz za goste i osoblje
-
-
-
-
____
____
Zaseban ulaz za osoblje i robu, a zaseban za goste
o
o
1
____
____
Natkriveni glavni ulaz za goste
o
o
1
____
____
Zasebne veze između katova (stubišta i/ili dizala) za osoblje i robu, a zasebne za goste
o
o
1
____
____
Pristup za invalide u invalidskim kolicima - obveza za ugostiteljske objekte kapaciteta 50 i više soba - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
o
2
____
____


3. Prijemni hal s recepcijom, portirnicom, informacijama i mjenjačnicom - površine se ne primjenjuju na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
Najmanje 9 m2 površine uvečano za 0,50 m2 po sobi iznad 20 soba u apartmanima
-
-
-
-
____
____
Najmanje 15 m2 površine uvečano za 0,50 m2 po sobi iznad 20 soba u apartmanima
o
o
-
-
1
____
____
Najmanje 30 m2 površine uvečano za 0,60 m2 po sobi iznad 20 soba u apartmanima
o
o
o
-
2
____
____
Najmanje 30 m2 površine uvečano za 0,80 m2 po sobi iznad 20 soba u apartmanima
o
o
o
o
3
____
____
Unutamja korisna visina 2,80 m, zidovi ukrašeni slikama i drugim predmetima
-
____
____
Najmanje jedan prozor, ukupno ostakljene površine najmanje 1/10 površine poda od kojih se najmanje 1/2 može otvarati ili djelotvoran sustav ventilacije
o
o
2
____
____
Podovi prekriveni tepisonom ili polirane ploče,odnosno pločice ili parket s tepihom
-
____
____
Pult za službe: recepcije, portirnice, informacija i mjenjačnice
-
____
____
Mjenjačnica ako je ima
o
o
1
____
____
Prihvačanje kreditnih kartica od najmanje dvije vodeče tvrtke
o
o
o
1
____
____
Dodatne mogučnosti (iznajmljivanje vozila - rent-a-car služba, rezervacije ulaznica za kazališta, športske priredbe i sl., rezervacije u svezi putovanja, raspolaganje i davanje lokalnih informacija, usluge PTT-a, kompjuterizacija recepcijskog poslovanja, poznavanje sklonosti gosta (što gost voli, a što ne voli)
o
o
o
O
____
____
Pult nosača prtljage
o
o
o
1
____
____
Mogučnost privremenog odlaganja prtljage gostiju
o
o
1
____
____
Stolice ili fotelje za sjedenje sa stoličima s mogučnošču prilagođavanja njihovog razmještaja (grupe gostiju ili pojedinačni gosti)
o
o
1
____
____
Dovoljan broj čistih pepeljara osim u prostorijama u kojima je vidno istaknuta zabrana pušenja
-
____
____
Zvono na ulazu u objekt za poziv osoblja ako se vrata tijekom noči zaključavaju
o
o
o
o
o
1
____
____


4. Bar (aperitiv bar) i dučan (shop)
Bar u prijemnom holu ili neposrednoj blizini
o
o
2
____
____
Dučan: prodaja dnevnog, tjednog i mjesečnog domačeg i inozemnog tiska, souvenira, razglednica, osnovne kozmetike i sl.
O
o
2
____
____


5. Dizala
Jedno dizalo za goste u ugostiteljskim objektima do 40 soba u apartmanima
-
____
____
Dva dizala za goste u ugostiteljskim objektima s više od 40 soba u apartmanima - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
-
____
____
U objektima s 5 razina (4 kata i više)
-
-
-
-
____
____
U objektima s 4 razine (3 kata i više)
o
o
-
-
1
____
____
U objektima s 3 razine (2 kata i više)
o
o
o
-
2
____
____
U objektima s 2 razine (1 kat i više)
o
o
o
o
3
____
____
Jedno dizalo za robu (teret) i osoblje
o
o
o
1
____
____


6. Prostorije za zajednički boravak (salon) i blagovaonice-blagovaonica obvezna samo za objekte koji pružaju glavne obroke (ručak, večera)
Prostorija za boravak ili blagovaonica ukupne površine najmanje l m2 po sobi u apartmanu. U slučaju da postoji samo blagovaonica, ista mora biti na raspolaganju gostima između obroka i prilagođena zadržavanju gostiju
-
-
-
-
-
____
____
Prostorije za boravak ili blagovaonice ukupne površine najmanje 1,50 m2 po sobi u apartmanu. Blagovaonica s najmanje 20% sjedečih mjesta u odnosu na broj postelja, a kod objekata koji pružaju pansionsku uslugu najmanje 60%.U slučaju da postoji samo blagovaonica, ista mora biti na raspolaganju gostima između obroka i prilagođena zadržavanju gostiju
o
-
-
-
2
____
____
Najmanje jedna prostorija za boravak gostiju. Blagovaonica za najmanje 30% sjedečih mjesta u odnosu na broj postelja, a u objektima koji pružaju pansionsku uslugu najmanje 80%
o
o
-
-
3
____
____
Prostorije za boravak gostiju. Blagovaonica s najmanje 30% stolova pogodnih za usluživanje jela i piča u odnosu na broj soba, a u objektima koji pružaju pansionsku uslugu najmanje 60%
o
o
o
-
3
____
____
Blagovaonica s najmanje 40% stolova pogodnih za usluživanje jela i piča u odnosu na broj soba, a u objektima koji pružaju pansionsku uslugu najmanje 80%
o
o
o
o
4
____
____
Blagovaonica sa odvojenim dijelom za nepušače
o
o
o
o
o
1
____
____
Podovi blagovaonice prekriveni tepisonom ili tepihom vrhunske kvalitete
o
o
o
o
2
____
____


7. Stubišta i hodnici - širine stubišta i hodnika ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
Stubište od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom najmanje širine 1,10 m, a hodnici širine 1,20 m
-
-
-
-
-
____
____
Stubišta od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom širine najmanje 1,20 m, a hodnici širine 1,30 m
o
-
-
-
1
____
____
Stubišta od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom širine 1,30 m, a hodnici širine 1,50 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepih stazom
o
o
-
-
2
____
____
Stubišta i hodnici najmanje širine 1,50 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima
o
o
o
-
2
____
____
Stubište širine 1,50 m i hodnici širine 1,70 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima
o
o
o
o
2
____
____


8. Prostorije za osobnu higijenu gostiju u neposrednoj blizini sadržaja
Broj zahoda mora biti:
- do 80 mjesta jedan zahod za žene s predprostorom i jedan zahod za muškarce, s pisoarom i predprostorom
-
____
____
- do 170 mjesta dva zahoda za žene s predprostorom i jedan zahod za muškarce s dva pisoara i predprostorom
-
____
____
- do 350 mjesta tri zahoda za žene s predprostorom i dva zahoda za muškarce s tri pisoara i predprostorom
-
____
____
- više od 350 mjesta četiri zahoda za žene s predprostorom i tri za muškarce s četiri pisoara i predprostorom
-
____
____
U predprostorima zahoda za žene i zahoda za muškarce mora biti:
- do 140 mjesta jedan umivaonik u svakom predprostoru
-
____
____
- do 350 mjesta dva umivaonika u svakom predprostoru
-
____
____
- više od 350 mjesta tri umivaonika u svakom predprostoru
-
____
____
Ako se u predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce ulazi kroz zajedničku prostoriju, tada u toj prostoriji mogu biti:
- do 80 mjesta jedan umivaonik
-
____
____
- do 170 mjesta dva umivaonika
-
____
____
- do 350 mjesta tri umivaonika
-
____
____
Zidovi obloženi keramičkim ili kamenim pločicama do visine 1,60 m
o
o
1
____
____
Zidovi obloženi plastičnom oblogom do visine 1,60 m
-
-
-
-
____
____
Podovi obloženi keramičkim ili kamenim pločicama
o
1
____
____
Podovi od materijala koji ne propušta vodu, lako se čisti i održava
-
-
-
-
-
____
____


9. Grijanje
Grijanje zajedničkih prostorija za goste, te prostorija za borarak i sanitarnih prostorija u apartmanima do temperature od najmanje 18,5°C osim u objektima koji se koriste samo u ljetnoj sezoni
-
-
-
-
-
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 18,5°C osim u objektima koji se koriste samo u ljetnoj sezoni
o
-
-
1
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 20°C
o
o
o
-
2
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 22°C uz mogučnost da gost sam regulira temperaturu u apartmanu
o
o
o
o
3
____
____


10. Kondicioniranje zraka (Air condition) pri temperaturi višoj od 24°C i vlažnosti višoj od 60%
U zajedničkim prostorijama za goste (aperitiv bar, blagovaonica i salon)
o
o
-
-
2
____
____
U svim prostorijama uz mogučnost da gost sam regulira kondicioniranje u apartmanu
o
o
o
2
____
____


11. Prozračivanje zajedničkih prostorija za goste
Mogučnost dovoljnog prirodnog prozračivanja u objektima koji rade samo sezonski
-
-
-
-
____
____
Mogučnost dovoljnog prozračivanja djelotvornim sustavom ventilacije za objekte koji rade cjelogodišnje
-
____
____


12. Električna rasvjeta zajedničkih prostorija
Stubišta, hodnici i ostave najmanje 5 W/m2
-
____
____
Zajedničke prostorije (blagovaonice, saloni, dvorane i sl.) najmanje 10 W/m2
-
____
____
Mogučnost da gost sam regulira intenzitet svjetla u svim prostorijama apartmana
o
o
o
o
o
1
____
____


13. Električna rasvjeta smještajnih jedinica
Vanjska rasvjeta na ulazu
-
____
____
Osvjetljene zidnom ili stropnom lampom u svakoj prostoriji minimalnog intenziteta svjetla 10 W/m2
-
____
____
Lampa uz svaku postelju intenziteta svjetla najmanje 7,5 W/m2
-
____
____
Stolna ili stoječa lampa za osvjetljenje stola
o
o
o
1
____
____
Osvjetljenje prostorija za osobnu higijenu gostiju minimalnog intenziteta svjetla l0 W/m2
-
____
____

14. Telefonski standardi


U recepcijskom holu uveden telefon u zatvorenoj ili zvučno izoliranoj kabini
-
____
____
Telefon u svim apartmanima s biranjem preko centrale
o
o
-
-
3
____
____
Telefon u svim apartmanima s izravnim biranjem internih, međugradskih i međunarodnih veza
o
o
o
4
____
____
Telefon u boravku i sobama
o
o
o
o
o
2
____
____
Telefon u kupaonici ili bežični telefon
o
o
o
o
o
2
____
____

15. Uređaji za daljinsko komuniciranje i fotokopiranje


Raspolaganje telefaksom ili drugim uređajem za daljinsko komuniciranje
o
o
1
____
____
Mogučnost fotokopiranja
o
o
o
1
____
____
Mogučnost iznajmljivanja telefaksa u sobi
o
o
o
o
o
2
____
____

16. Signalni uređaji za poziv osoblja


Signalni uređaji za poziv osoblja u svim apartmanima osim u apartmanima iz kojih je to moguče telefonom
-
-
-
-
____
____
SOS poziv u svim kupaonicama osim u kupaonicama koje imaju telefon
-
____
____

17. Sefovi za čuvanje vrijednosti


Zajednički sefovi ili druge odgovarajuče mogučnosti za deponiranje vrijednosti za najmanje 30% apartmana
o
-
-
1
____
____
Zasebni sefovi za najmanje 30% apatmana
o
o
o
2
____
____
Ugrađen sef u svakom apartmanu
o
o
o
o
o
2
____
____

18. Parkirališta ili garaže - samo za objekte do kojih je objektivno moguč pristup vozila


Parkirališta za najmanje 10% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
-
-
-
-
-
____
____
Parkirališta za najmanje 20% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
o
o
2
____
____
Parkirališta za najmanje 30% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
o
o
-
-
2
____
____
Garaža za najmanje 20% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
o
o
o
-
4
____
____
Garaža za najmanje 30% apartmana, jedno vozilo po apartmanu
o
o
o
o
4
____
____
Natkriveno parkiralište
o
o
o
o
o
1
____
____
Čuvano parkiralište
o
o
o
o
o
1
____
____
Za ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika ako postoji mogučnost izgradnje
Parkirališta za najmanje 10% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
-
-
-
-
____
____
Parkirališta za najmanje 20% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
o
o
2
____
____
Garaža za najmanje 20% apartmana, 1 vozilo po apartmanu
o
o
o
o
4
____
____
Natkriveno parkiralište
o
o
o
o
o
1
____
____
Čuvano parkiralište
o
o
o
o
o
1
____
____

19. Radio i TV prijemnici


Radio i TV prijemnik u zajedničkim prostorijama --- -________
Radio, TV prijemnik i video u zajedničkim prostorijama oo 1________
Radio prijemnik u boravku apartmanao oo 1________
TV prijemnik u boravku apartmanao oo 2________
Radio prijemnik u svim sobama apartmana oooo 1________
Uređaj za prijem satelitskog programa u zajedničkim prostorijama i apartmanima ooo o 4________

20. Apartman -STUDIO


Jedna prostorija uređena i opremljena za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i spavanje
-
-
-
____
____
Kompletna kupaonica s polukadom ili tuš kadom ili zasebni zahod s umivaonikom i kupaonica s polukadom ili tuš kadom i umivaonikom
-
-
-
____
____

21. Apartman


Jedna prostorija može biti uređena i opremljena za: dnevni boravak, blagovanje i kuhanje
-
-
____
____
Jedna prostorija može biti uređena i opremljena za: dnevni boravak i blagovanje (kuhinja je zasebna prostorija)
o
o
o
o
-
____
____
Predprostor na ulazu
o
o
o
2
____
____
Kompletna kupaonica s ležečom kadom
-
-
-
-
-
____
____
Kompletna kupaonica s ležečom kadom ili kupaonica s ležečom kadom i umivaonikom i zasebnim zahodom i umivaonikom
o
o
o
-
2
____
____
Kompletna kupaonica s polukadom ili tuš kadom ili zaseban zahod s umivaonikom i kupaonica s polukadom ili tuš kadom i umivaonikom
-
-
-
____
____
Spavače sobe s dvije ili više postelja s vlastitom kompletnom kupaonicom u okviru sobe
o
o
o
o
1
____
____
Zaseban zahod s umivaonikom bez obzira na kapacitet apartmana
o
o
o
o
2
____
____
Broj kompletnih kupaonica jednak je broju soba
-
-
-
-
-
____
____
Broj kompletnih kupaonica ili kupaonica s ležečom kadom i umivaonikom i zasebnih zahoda s umivaonikom jednak je broju dvoposteljnih soba osim ako apartman raspolaže s jednoposteljnim sobama, na svake dvije postelje u jednoposteljnim sobama dolazi jedna kompletna kupaonica
o
o
o
-
2
____
____
Ako je apartman za četiri i manje osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za pet osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu i dodatni zahod s umivaonikom
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za šest osoba mora imati dvijekompletne kupaonice
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za sedam osoba mora imati dvije kompletne kupaonice i dodatni zahod s umivaonikom
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za osam osoba mora imati tri kompletne kupaonice
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za pet i manje osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za šest osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu i dodatni zahod s umivaonikom
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za sedam osoba mora imati dvije kompletne kupaonice
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za osam osoba mora imati dvije kompletne kupaonice i dodatni zahod s umivaonikom
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za šest i manje osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za sedam osoba mora imati jednu kompletnu kupaonicu i dodatni zahod s umivaonikom
-
-
-
-
-
____
____
Ako je apartman za osam osoba mora imati dvije kompletne kupaonice
-
-
-
-
-
____
____

22. Apartman za invalide - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika


Objekti kapaciteta 50 apartmana najmanje jedan apartman o 3________
Na svakih daljnjih 50 apartmana najmanje jedan apartman o 3________

23. Minimalne površine pojedinih prostorija u Studiju u m2 bez predprostora, lođe i balkona - u ugostiteljskim objektima koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika površine kompletnih kupaonica mogu biti manje do 0,5 m2, ali ne manje od propisanog minimuma, te prostorija za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i spavanje ukupno do 2,0 m2


Prostorija za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i spavanje za pojedine uobičajene tipove Studija:
Tip: Studio za dvije osobe17,0 19,021,0- -
O
____ ____
Tip: Studio za tri osobe20,5 23,025,5- -
O
____ ____
Tip: Studio za četiri osobe24,0 27,030,0- -
O
____ ____
Kompletna kupaonica s polukadom ili tuš kadom 2,53,03,5 --
O
________

24. Minimalne površine pojedinih prostorija u apartmanu u m2 bez predprostora, lođe i balkona - u ugostiteljskim objektima koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika površine kompletnih kupaonica mogu biti manje do 0,5 m2, ali ne manje od propisanog minimuma, površine soba do 2,0 m2, te prostorija za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i spavanje ukupno do 2,0 m2


Površina prostorije za dnevni boravak, blagovanje i kuhanje utvrđuje se na slijedeči način:
- ako apartman nema pomočnih postelja ili ima jednu, površina se utvrđuje kao za apartman s dvije pomočne postelje:
- na osnovu broja postelja (stalnih u sobama i pomočnih - sklopivih u dijelu za dnevni boravak, ako ih apartman ima) tako da po svakoj postelji iznosi m2
1,75
2,5
3,25
4,0
4,75
-
____
____
- površina ni u kojem slučaju ne može biti manja od ukupno m2
14,0
18,0
22,0
26,0
30,0
-
____
____
- ako su u dijelu za dnevni boravak pomočne postelje površina se povečava po svakoj pomočnoj postelji za m2
3,5
4,0
4,5
5,0
5,5
-
____
____
Površina prostorije za dnevni boravk, blagovanje i kuhanje za pojedine uobičajene tipove apartmana:
a) apartman bez pomočnih - sklopivih postelja u dijelu za dnevni boravak5
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom sobom
14,0
18,0
22,0
26,0
30,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom i jednom jednoposteljnom sobom
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne sobe
18,0
23,0
29,0
34,0
40,0
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne i jednom jednoposteljnom sobom
19,0
26,0
32,0
38,0
44,0
O
____
____
Tip: Apartman s tri dvoposteljne sobe
21,0
28,0
35,0
42,0
49,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom troposteljnom sobom
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
b) apartman s pomočnim - sklopivim posteljama u dijelu za dnevni boravak5
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom sobom i dvije pomočne postelje
14,0
18,0
22,0
26,0
30,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom i jednom jednoposteljnom sobom i dvije pomočne postelje
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne sobe i dvije pomočne postelje
18,0
23,0
29,0
34,0
40,0
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne i jednom jednoposteljnom sobom i dvije pomočne postelje
19,0
26,0
32,0
38,0
44,0
O
____
____
Tip: Apartman s tri dvoposteljne sobe i dvije pomočne postelje
21,0
28,0
35,0
42,0
49.0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom troposteljnom sobom i dvije pomočne postelje
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom sobom i jednom pomočnom posteljom
14,0
18,0
22,0
26,0
30,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom dvoposteljnom, jednom jednoposteljnom sobom i jednom pomočnom posteljom
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne sobe i jednom pomočnom posteljom
18,0
23,0
29,0
34,0
30,5
O
____
____
Tip: Apartman s dvije dvoposteljne sobe, jednom jednoposteljnom sobom i jednom pomočnom posteljom
19,0
26,0
32,0
38,0
44,0
O
____
____
Tip: Apartman s tri dvoposteljne sobe i jednom pomočnom posteljom
21,0
28,0
35,0
42,0
49,0
O
____
____
Tip: Apartman s jednom troposteljnom sobom i jednom pomočnom posteljom
16,0
21,0
25,0
30,0
35,0
O
____
____
Jednoposteljna soba5
7,0
7,0
9,0
10,0
10,0
O
____
____
Dvoposteljna soba5
10,0
10,0
12,0
14,0
17,0
O
____
____
Višeposteljna soba ima površinu dvoposteljne sobe uvečanu po svakoj dodatnoj stalnoj postelji za m2
3,0
3,0
3,5
4,5
5,0
-
____
____
Kompletna kupaonica s ležečom kadom6
-
-
-
4,5
5,0
O
____
____
Kompletna kupaonica s polukadom ili tuš kadom6
2,5
3,0
3,5
-
-
O
____
____
Zaseban zahod s umivaonikom6
1,5
1,5
1,7
l,7
1,7
O
____
____
Kupaonica s ležečom kadom i umivaonikom6
-
-
-
3,0
-
O
____
____
Tuš kupaonica s umivaonikom6
1,5
2,0
2,5
-
-
O
____
____
Predprostor u jednosobnom apartmanu5
-
-
-
4,0
4,0
O
____
____
Predprostor u dvosobnom apartmanu5
-
-
-
4,5
4,5
O
____
____
Predprostor u trosobnom apartmanu5
-
-
-
5,0
5,0
O
____
____
Ako apartman raspolaže ormarom u zidu za njegovu površinu uvečava se površina prostorije u kojoj se nalazi
-
____
____
Ako apartman raspolaže ostavom za njenu površinu uvečava se površina kuhinje
-
____
____
Unutarnja korisna vsina prostorije 2,40 m
-
____
____
Sobe za poslugu ako ih apartman ima Jednoposteljna5
-
-
-
-
7.0
O
____
____
Dvoposteljna5
-
-
-
-
10,0
O
____
____
Kompletna tuš kupaonica6
-
-
-
-
3,0
O
____
____

25. Uređenje i oprema apartmana


a) Zajednički sadržaji
Svi apartmani s balkonom
o
o
o
o
o
5
____
____
Postotak apartmana za nepušače
o
o
o
15
20
2
____
____
Apartmani koji zauzimaju više od jednog kata označeni brojevima u kojima prva znamenka označava kat, ostale znamenke brojeve apartmana na istom katu
-
____
____
Zidovi ukrašeni slikama ili drugim predmetima
o
o
o
1
____
____
Ostakljene površine koje se mogu otvarati (prozori i vrata) moraju iznositi najmanje 1/10 površine poda sobe
-
____
____
Mogučnost zamračenja i sprečavanja pogleda izvana s mogučnošču reguliranja svjetla u sobi
-
____
____
Ormar za garderobu s pretincima i odjeljkom za odlaganje odječe odgovarajuče veličine prema broju postelja i najmanje 4 vješalice po postelji
-
____
____
Stalak za kofere, osim ako se koferi mogu držati u ormaru
o
o
1
____
____
Stol za blagovanje i stolice za toliko osoba koliko apartman ima postelja
-
____
____
Stol za blagovanje prekriven stolnjakom
o
o
-
-
1
____
____
Stol za blagovanje prekriven platnenim stolnjakom i nadstolnjakom, platneni ubrusi za svaku osobu
o
o
o
1
____
____
Vidno istaknut cjenik apartmana s cijenom usluge smještaja i cijenama dodatnih usluga ako se pružaju a nisu uključene u cijenu smještaja, te navedenim brojem, kapacitetom (broj osoba), tipom i kategorijom apartmana
-
____
____
Košarica za otpatke
-
____
____
Glačalo na zahtjev gosta ako se ne pruža usluga glačanja
o
o
o
o
o
1
____
____
Uređaj za glačanje h1ača
o
o
o
o
o
2
____
____
Ugrađena budilica
o
o
o
o
o
1
____
____
Čokoladica ili bombon u svakoj sobi (»Laku noć bombon«)
o
o
o
1
____
____
Svježe cviječe u svakom apartmanu
o
o
o
o
1
____
____
Detektor dima - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
o
o
1
____
____
Tiskane obavijesti (»ne smetaj«, »molim pospremiti apartman« i sl.)
o
o
1
____
____
Interni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona
o
o
1
____
____
Informativna mapa s informacijama o aparthotelu, prospektima, vodičima i priborom za pisanje u svakom apartmanu
o
o
1
____
____
Pribor za šivanje
o
o
1
____
____
Poklon za dobrodošlicu svakom gostu
o
o
o
o
o
1
____
____
Poklon za dobrodošlicu veoma važnim gostima (»VIP tretman«)
o
o
o
1
____
____
Voštana sviječa i žigice
-
____
____
Biblija ili Novi zavjet
o
o
o
o
o
1
____
____
Toaletni stol s odgovarajučom rasvjetom
o
o
o
1
____
____
Veliko garderobno ogledalo
o
o
1
____
____
Pepeljara, osim u sobama u kojima je vidljivo istaknuta zabrana pušenja
-
____
____
b) Kuhinja - kuhinjski prostor
Slivnik (sudoper) s hladnom i toplom vodom i odvodom
-
____
____
Kuhalo s najmanje dvije grijače ploče ili plamenika i osiguranom energijom za kuhanje
-
____
____
Ostava ili kuhinjski ormarič za čuvanje namimica
-
____
____
Ormarič za suđe i pribor za jelo
-
____
____
Posude za pripremanje i konzumiranje namirnica i piča dovoljno prema broju osoba koje se mogu smjestiti u apartman (najmanje tri tanjura - tanjuri mali, plitki i duboki, dvije čaše, garnitura pribora za jelo - žlica, vilica, nož i mala žlica - za svaku osobu)
-
____
____
Pribor (noževi i drugo) za pripremanje namirnica
-
____
____
Stalno dovoljna količina čistih kuhinjskih krpa
o
o
1
____
____
Spužvica za pranje suđa
o
o
1
____
____
Pečnica ili roštilj
o
o
o
1
____
____
Hladnjak
o
o
1
____
____
Kuhinjska napa iznad kuhala
o
o
o
1
____
____
Stroj za pranje posuđa
o
o
o
o
1
____
____
c) Sobe - spavaonice
Postelja ležajne površille 200x90 cm za jednu osobu, a 200x160 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane
-
____
____
Postelja ležajne površine 190x90 cm za jednu osobu, a 190x140 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane - površine se odnose na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
-
____
____
Dječju postelju moguče postaviti na zahtjev gosta
o
o
o
1
____
____
Nočni ormarič ili lako dostupna polica za odlaganje za svaku postelju
-
____
____
Prostirač uz svaku postelju osim u sobama u kojima je pod prekriven tepisonom ili tepihom
o
1
____
____
Madrac za svaku postelju
-
____
____
Najmanje dvije plahte po postelji koje ne smiju sadržavati sintetiku
-
____
____
Najmanje jedan pokrivač po postelji, a dodatni pokrivači na zahtjev gosta
-
____
____
Jedan jastuk po postelji, jastučnice ne smiju sadržavati sintetiku
-
____
____
Dodatni jastuk po postelji na zahtjev gosta
o
o
1
____
____
Prekrivač za svaku postelju
o
o
o
1
____
____
d) Boravak i blagovaonica
Prikladan namještaj prilagođen kapacitetu apartmana
-
____
____
e) Kupaonice
Dovoljne mogučnosti prirodnog ili umjetnog prozračivanja
-
____
____
Tuš s tekučom toplom i hladnom vodom i odvodom
-
____
____
Obvezna ležeča kada
-
-
-
-
____
____
Obvezna polukada ili tuš kada
-
-
-
____
____
Zahod s visokom zahodskom školjkom na ispiranje tekučom vodom
-
____
____
Higijenska traka na zahodskoj školjki
-
____
____
Zavjesa uz kadu ili tuš
o
o
1
____
____
Umivaonik s tekučom hladnom i toplom vodom
-
____
____
Dva umivaonika
o
o
o
o
o
2
____
____
Bide
o
o
o
o
o
2
____
____
Ogledalo s policom za toaletni pribor ili toaletni ormarič
-
____
____
Toaletni ormarič
o
o
o
1
____
____
Električna rasvjeta iznad umivaonika
-
____
____
Imitacija dnevnog svjetla
o
o
o
o
o
1
____
____
Utičnica za električne aparate s naznakom napona struje
-
____
____
Utičnica s naponom 110 i 220 V
o
o
o
1
____
____
Jedan veči ručnik za kupanje i jedan manji ručnik za ruke po postelji
-
-
-
____
____
Jedan veči ručnik za kupanje i dva manja ručnika po postelji
o
o
o
1
____
____
Kapa za tuširanje
o
o
o
1
____
____
Fen - sušilo za kosu
o
o
o
1
____
____
Ogrtač za kupaonicu -jedan po postelji
o
o
o
o
1
____
____
Držači ručnika
-
____
____
Vješalica za odječu
-
____
____
Sapun jedan po postelji
o
-
____
____
Četka za čiščenje zahodske školjke
-
____
____
Toaletni papir
-
____
____
Brijači aparat za jednokratnu upotrebu
o
o
o
o
1
____
____
Pjena za kupanje i šampon za kosu
o
o
o
1
____
____
Prostirač za noge
o
o
o
1
____
____
Vreča ili košara za odlaganje prljavog rublja
o
o
o
o
1
____
____
Higijenska vrečica
o
o
o
1
____
____
Čaša za vodu jedna po postelji
-
____
____
Posuda za otpatke
-
____
____
Stroj za pranje rublja
o
o
o
o
o
2
____
____
Stroj za sušenje rublja
o
o
o
o
o
2
____
____

26. Minibar (hladnjak) opskrbljen alkoholnim pičima, pivom, vinom i bezalkoholnim pičima


Cjenik uz svaki minibar
-
-
-
-
-
____
____
Bešumni minibar u svim apartmanima
o
o
o
o
2
____
____
Postoje automati za usluživanje
o
o
o
o
o
1
____
____

27. Office na katovima


Office na svakom katu opremljen umivaonikom s mogučnošču odlaganja rublja, pribora i sredstava za čiščenje
o
1
____
____
Office na svakom katu opremljen interfonom
o
o
o
1
____
____

28. Trgovina živežnim namirnicama i drugom robom


Mogučnost nabave živežnih namimica i druge robe u blizini aparthotela (na udaljenosti najviše 500 metara)
-
____
____

29. Sadržaji u ugostiteljskom objektu


Ugostiteljski saržaji (izvanpansionska ponuda):
A-la-carte restoran, kavana, pivnica i sl.
o
o
o
o
o
O
____
____
Ugostiteljsko-zabavni sadižaji: nočni klub, nočni bar, disko klub i sl.8
o
o
o
o
o
O
____
____
Butici i trgovine
o
o
o
o
o
O
____
____
Frizerski salon - obveza za ugostiteljske objekte kapaciteta 150 i više soba
o
o
o
3
____
____
Kozmetički salon
o
o
o
o
o
2
____
____
Pedikerski salon
o
o
o
o
o
2
____
____
Dvorana za sastanke 30-50 mjesta
o
o
o
o
o
1
____
____
Dvorane za sastanke veče od 50 mjesta8
o
o
o
o
o
O
____
____
Plaža aparthotela uređena i opremljena
o
o
o
o
o
15
____
____
Služba Beach Captaina na plaži
o
o
o
o
o
1
____
____
Iznajmljivanje sportske opreme za plažu (sandoline, pedaline, wind surfmg i sl.)9
o
o
o
o
o
O
____
____
Zatvoreni bazen ili bazen na otvorenom - obveza samo za ugostiteljske objekte u primorskim mjestima - ne odnosi se na objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
-
-
-
-
____
____
Zatvoreni bazen
o
o
o
o
o
12
____
____
Bazen na otvorenom
o
o
o
o
o
3
____
____
Istaknuto pravilo ponašanja na plaži odnosno bazenu
-
____
____
Ručnik na raspolaganju gostu na plaži odnosno bazenu
o
o
o
o
1
____
____
Prijenos ležaljki i suncobrana obavlja osoblje na plaži i bazenu (beach boy)
o
o
o
1
____
____
Korištenje ležaljki i suncobrana se ne naplačuje
o
o
o
o
1
____
____
Sauna
o
o
o
o
o
8
____
____
Masaža
o
o
o
o
o
3
____
____
Solariji
o
o
o
o
o
2
____
____
Trim kabinet
o
o
o
o
2
____
____
Igralište za golf
o
o
o
o
o
15
____
____
Igrališta za tenis9
o
o
o
o
o
O
____
____
Igralište za skvoš9
o
o
o
o
o
O
____
____
Športske dvorane8
o
o
o
o
o
O
____
____
Kuglana (automatska) ili bowling
o
o
o
o
o
5
____
____
Igrališta za košarku, odbojku i sl.9
o
o
o
o
o
O
____
____
Stolni tenis
o
o
o
o
o
1
____
____
Igrališta za mini-golf
o
o
o
o
o
1
____
____
Služba animacije (animator, prostorija i oprema)
o
o
o
o
o
4
____
____
Zasebna prostorije za društvene igre (šah, domino, karte za igru i sl.)
o
o
o
o
o
2
____
____
Dječji vrtič
o
o
o
o
o
4
____
____
Organizirano čuvanje djece na zahtjev gosta (baby sitter)
o
o
o
2
____
____
Smještaj kučnih ljubimaca
o
o
o
o
o
2
____
____

30. Prostori za osoblje


Garderobe odvojene za muškarce i žene opremljene pojedinačnim ormaričima, klupama ili stolicama, a dvodjelnim ormaričima za osoblje koje radi na pripremanju i usluživanju hrane
-
____
____
Kupaonice ili tuš kupaonice odvojene za muškarce i žene. Kupaonice moraju imati toplu i hladnu vodu, tuš, zahod na ispiranje tekučom vodom, umivaonik s ogledalom i posudu za otpatke
-
____
____
Spavaonice za osoblje koje ostaje na spavanju u objektu, odvojene po spolovima s najviše osam osoba u jednoj prostoriji
o
o
o
o
o
2
____
____
Blagovaonice za osoblje ako je u jednoj smjeni zaposleno više od šest osoba
o
o
2
____
____

31. Kvaliteta uređenja i opreme objekta (izbor razine kvalitete)


Dovoljna (udovoljava minimalnim uvjetima)
-
-
-
-
-
____
____
Dobra
o
-
-
-
1
____
____
Vrlo dobra (prosječna razina kvalitete)
o
o
-
-
2
____
____
Odlična
o
o
o
-
3
____
____
Luksuza (ekskluzivna)
o
o
o
o
4
____
____

32. Kvaliteta uređenja vanjskih prostora kojima raspolaže objekt u okruženju (nasadi i parkovni objekti: šetnice, staze, vodoskoci i sl.) treba biti na razini unutarnjeg uređenja i opreme


Dovoljna (udovoljava minimalnim uvjetima)
-
-
-
-
____
____
Dobra
o
-
-
-
1
____
____
Vrlo dobra (prosječna razina kvalitete)
o
o
-
-
2
____
____
Odlična
o
o
o
-
3
____
____
Luksuzna (ekskluzivna)
o
o
o
o
4
____
____

II. USLUGE

1. Recepcija - prijem i ispračaj gostiju


U okviru 24 sata služba recepcije, portirnice i informacija radi sati
12
14
16
18
24
O
____
____
Dežurstvo i u vrijeme kada recepcija ne radi, osoblje se javlja na poziv
-
-
____
____
Aparthoteli kapaciteta 100 i više soba u apartmanima:
- služba Bell Captaina najmanje 16 sati dnevno
o
o
o
o
2
____
____
- služba Odnosi s javnošču (Public Relations)
o
o
o
o
o
2
____
____
- služba Odnosi s gostima (Guest Relations)
o
o
o
o
o
2
____
____
Mjenjačnica radi 12 sati dnevno
o
o
-
-
1
____
____
Mjenjačnica radi 16 sati dnevno
o
o
o
1
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima sporazumijeva se na jednom stranom jeziku
-
-
-
-
-
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima s osnovnimznanjem 2 stranajezika12
o
-
-
-
1
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima sa znanjem3 strana jezika12
o
o
-
-
2
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima s dobrim zanjem 3 strana jezika12
o
o
o
-
3
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima s osobito dobrim znanjem 4 strana jezika12
o
o
o
o
4
____
____

2. Prijenos prtljage gostiju


Kolica na raspolaganju gostuo o --1 ________
Obavlja osoblje 16 sati dnevnoo oo -1____ ____
Obavlja osoblje 24 satao ooo 2________

3. Usluge čuvanja vrijednosti


U trezoru s radom 14 sati dnevno
o
-
-
-
1
____
____
U trezoru s radom 16 sati dnevno
o
o
-
-
1
____
____
U trezoru ili zasebnim sefovima 18 sati dnevno
o
o
o
-
1
____
____
U zasebnim sefovima 24 sata
o
o
o
o
1
____
____

4. Usluge doručka - ako se pružaju


U zajedničkoj prostoriji koja se koristi i za druge svrhe (prostor za boravak i sl.)
-
-
-
-
____
____
U blagovaonici
o
o
1
____
____
U posebnoj dvorani (doručkovaonici)
o
o
o
o
o
2
____
____
Usluživanje doručka u apartmanu
o
o
o
2
____
____
Sadržaj doručka:
Kontinentalni doručak (kruh crni i bijeli, jedna vrsta peciva, maslac, džem ili med, vočni sok, napitak - čaj, mlijeko ili kava)
-
-
-
-
____
____
Kontinentalni doručak, toast, više vrsta peciva, žitarice, napitak (čaj, kava, kakao, mlijeko) u neograničenim količinama
o
o
-
-
1
____
____
Prošireni asortiman (vočni sok, mliječni proizvodi, izbor toplih i hladnih jela od mesnih proizvoda,jaja, svježe voče, kompoti, mogučnost dijetalnog doručka, izbor drugih jela)
o
o
o
2
____
____
Usluživanje doručka ili buffet (švedski) stol, vrijeme usluživanja najmanje 2 sata
-
-
-
-
____
____
Usluživanje doručka ili buffet (švedski) stol, vrijeme usluživanja najmanje 3 sata
o
o
-
-
1
____
____
Usluživanje doručka ili buffet (švedski) stol, vrijeme usluživanja najmanje 4 sata
o
o
o
2
____
____

5. Usluživanje glavnih obroka (ručak, večera), drugih jela, piča i napitaka u blagovaonicama i drugim prostorijama za usluživanje - ne odnosi se na objekte koji pružaju samo usluge smještaja i garni objekte (objekti koji pružaju uslugu smještaja i doručka


Vidno istaknuta obavijest o vremenu usluživanja
-
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok
-
-
-
-
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 2 sata za svaki obrok
o
o
-
-
2
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 3 sata za svaki obrok
o
o
o
3
____
____
Usluživanje toplih jela na zagrijanim (toplim) tanjurima
o
1
____
____
Usluživanje piča u odgovarajuče dizajniranim čašama za pojedine vrste piča
o
o
1
____
____

6. Usluživanje piča, napitaka i jednostavnih jela u sobama (Room service) - ne odnosi se na objekte koji pružaju samo usluge smještaja i garni objekte (objekti koji pružaju uslugu smještaja i doručka)


Usluživanje 16 sati dnevno
o
o
o
-
1
____
____
Usluživanje 24 sata
o
o
o
o
2
____
____
Jelovnik i karta piča u apartmanu
o
o
o
1
____
____

7. Vinske karte - ponuda vina - ne odnosi se na objekte koji pružaju samo usluge smještaja i garni objekte (objekti koji pružaju uslugu smještaja i doručka)


Vinska karta s najmanje 20 različitih vrsta vina
o
o
-
-
1
____
____
Vinska karta s najmanje 40 različitih vrsta kvalitetnih vina s kontroliranim geografskim porijeklom
o
o
o
-
2
____
____
Vinska karta s najmanje 60 različitih kvalitetnih vrsta vina od kojih najmanje 40 vrhunskih kvalitetnih i 20 kvalitetnih vrsta vina s kontroliranim geografskim porijeklom
o
o
o
o
3
____
____
Osoblje, koje poznaje vina i druga piča, sa sposobnošču objašnjenja i davanja preporuke gostu
o
o
o
1
____
____

8. Jelovnici - ponuda jela - menu obvezan samo za pansionske usluge - ne odnosi se na objekte koji pružaju samo usluge smještaja i garni objekte (objekti koji pružaju uslugu smještaja i doručka)


Menu mora sadržavati najmanje tri slijeda jela
-
-
-
____
____
Menu mora sadržavati najmanje četiri slijeda jela
o
o
o
2
____
____
Najmanje 2 menu-a po izboru
-
-
-
-
____
____
Najmanje 3 menu-a po izboru i 10 A-la-carte jela
o
o
-
-
1
____
____
Najmanje 4 menu-a po izboru i 15 A-la-carte jela
o
o
o
-
2
____
____
Ponuda couvera (razni namazi i pecivo)
o
o
o
1
____
____
Najmanje 4 menu-a po izboru i 20 A-la-carte jela
o
o
o
o
3
____
____
Osoblje, koje poznaje sastav jela, sa sposobnošču objašnjenja i davanja preporuke
o
o
o
1
____
____

9. Usluge bara (aperitiv bar, šank, točionik) u okviru objekta - ne odnosi se na objekte koji nemaju bar


Usluživanje 12 sati dnevno
o
o
-
-
1
____
____
Usluživanje 16 sati dnevno
o
o
o
2
____
____
Karta piča s najmanje 30 domačih i stranih žestokih piča
o
o
-
-
1
____
____
Karta piča s najmanje 40 domačih i stranih žestokih piča
o
o
o
-
2
____
____
Karta piča s najmanje 50 domačih i stranih žestokih piča
o
o
o
o
3
____
____

10. Izgled osoblja


Osoblje čisto i uredno (radna odječa, kosa, ruke, nokti i ostalo)
-
____
____
Radna odječa za pojedine sektore rada
-
____
____
Različita, odgovarajuče dizajnirana radna odječa za pojedine sektore rada i sukladna uređenju pojedinih prostora
o
o
o
2
____
____
Bedž s imenom za osoblje koje komunicira s gostima
o
o
o
1
____
____

11. Poznavanje stranih jezika iz područja struke - strane jezike tečno govore


Rukovoditelj objekta:
- jedan strani jezik
-
-
-
-
____
____
- dva strana jezika
o
o
-
-
1
____
____
- tri strana jezika
o
o
o
2
____
____
Osoblje koje komunicira s gostima:
- jedan strani jezik
-
-
-
-
____
____
- dva strana jezika
o
o
-
-
1
____
____
- tri strana jezika
o
o
o
-
2
____
____
- četiri strana jezika
o
o
o
o
3
____
____

12. Usluge telefona i buđenja gostiju


Telefonska centrala radi 12 sati dnevno, ostalo vrijeme osoblje portirnice se javlja na poziv telefonom i služi se jednim stranim jezikom (ako ima telefone u apartmanima)
-
-
-
-
____
____
Telefonska centrala radi 16 sati dnevno, ostalo vrijeme osoblje portirnice se javlja na poziv telefonom i služi se s dva strana jezika
o
o
-
-
1
____
____
Mogučnost direktnog biranja iz sobe
o
o
o
3
____
____
Buđenje gosta na njegov zahtjev
-
____
____

13. Mijenjanje rublja (posteljine) u sobama i kupaonicama


Zamjena posteljine i ručnika kod svake promjene gosta
-
____
____
Posteljina (plahte i jastučnice) jedanput, a ručnici dvaput tjedno
-
-
-
-
____
____
Posteljina dva puta, a ručnici tri puta tjedno
o
o
-
-
1
____
____
Posteljina svaki drugi dan, a ručnici svaki dan
o
o
o
-
2
____
____
Posteljina i ručnici svaki dan
o
o
o
o
3
____
____

14. Mijenjanje stolnog rublja (stolnjaci, ubrusi)


a) U restoranima
Stalna zamjena prljavog rublja čistim
-
____
____
Stolnjak jedanput tjedno, nadstolnjak tri puta tjedno, papirnati ubrusi za svaki obrok
-
-
-
-
____
____
Stolnjak dva puta tjedno, nadstolnjak svaki dan, papirnati ubrusi za svaki obrok
o
o
-
-
1
____
____
Izmjena rublja za svaki obrok
o
o
o
2
____
____
b) U apartmanima
Stalna zamjena prljavog rublja čistim
-
____
____
Stolnjak dva puta tjedno
o
o
-
-
1
____
____
Stolnjak, nadstolnjak svaki dan, a platneni ubrusi za svaki obrok
o
o
o
1
____
____

15. Čiščenje i pospremanje apartmana


Iza svake promjene gosta
-
____
____
Jedanput dnevno
-
-
-
____
____
Jedanput dnevno s popodnevnim popravljanjem
o
o
o
1
____
____

16. Pranje i glačanje rublja gostiju


Pranje i glačanje rublja gostiju
o
o
o
1
____
____

17. Čiščenje obuče


Aparat za čiščenje obuče na raspolaganju gostima o 1________
Obuču čisti osoblje hotela oooo 1________

18. Usluge trgovine


Mogučnost kupovine 12 sati dnevno uz vidno istaknutu obavijest o radnom vremenu trgovine. Osoblje se sporazumijeva na jednom stranom jeziku -________

III. KVALITETA ODRŽAVANJA

1. Kvaliteta održavanja objekta (unutrašnjosti i fasade) i pravovremena zamjena dotrajale opreme u prostorijama namjenjenim gostima


Kvaliteta održavanja i pravovremena zamjena dotrajale opreme treba omogučiti trajno održavanje razine kvalitete propisane za određenu kategoriju objekta
-
____
____

2. Kvaliteta održavanja vanjskih prostora kojima raspolaže objekt u okruženju


Kvaliteta održavanja vanjskih prostora treba omogučiti trajno održavanje razine uređenja vanjskih prostora propisane za određenu kategoriju objekta

-________

IV. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA

1. Pogodnosti položaja (lokacije) u odnosu na vrstu objekta i pretežitost motiva boravka gostiju (pogled, u centru, park, blizina plaže i drugo)


Dobaro ooo o1________
Vrlo dobaroo ooo 2________
Odličanoo ooo 3________

2. Pristup i prometna povezanost


Javnim sredstvima prijevoza ili osobnim vozilima
Dobaroo ooo 1________
Vrlo dobaroo ooo 2________
Odličanoo ooo 3________

3. Vanjski izgled objekta (zgrade)


Dobaroo ooo 1________
Vrlo dobaroo ooo 2________
Odličanoo ooo 3________

4. Individualnost, prepoznatljivost i ugođaj u objektu i pojedinim njegovim dijelovima


Dobaroo ooo 1________
Vrlo dobaroo ooo 2________
Odličanoo ooo 3________

UKUPAN BROJ BODOVA: ____ ____

UPUTA ZA POPUNJAVANJE III. TOČKE OBRASCA IV. OSTALI PODACI PO POTREBI:
1. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni obvezni element podnositelj zahtjeva upisuje u prazan kvadrat znak "X". U _________________
2. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni neobvezni element podnositelj zahtjeva zaokružuje određeni broj bodova u istom retku. _______________________ (pečat i potpis podnositelja)
3. Ako se u stupcu broj sedam nalazi prazan krug podnositelj zahtjeva u njega upisuje broj bodova koji se izračuna sukladno uputi navedenoj u fusnoti. Datum _____________

Znak »« = obvezatni element (ne boduje se)

Znak »o« = neobvezatni element (boduje se) - Temeljem neobvezatnih elemenata utvrđuje se broj bodova kojim se vrednuju elementi ponude koji nisu propisani kao uvjet koji mora ispunjavati ugostiteljski objekt određene kategorije i time procjenjuje razina razvijenosti ukupne ponude. Neobvezatni elementi ukazuju na moguče pravce razvoja ugostiteljskog objekta i predstavljaju temelj za uvođenje novih obvezatnih elemenata radi unapređenja kvalitete usluga.