Zakoni i propisi - Pravni savjeti Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju ugostiteljskih objekata, te o obrascima zahtjeva ugostitelja i o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju objekata za pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu, te o obrascima zahtjeva građana
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Besplatna izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Poslovni forum d.o.o. ove godine obilježava dvadeset godina uspješnog poslovanja. Tim povodom, poklanjamo Vam BESPLATNU izradu CMS web stranica.
Inače, redovna cijena izrade CMS web stranica je 3900 kuna + PDV

Link za opširnije informacije o BESPLATNOJ izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:
OZ-5E

Format 295x205 mm

ZAHTJEV

ZA UTVRÐIVANJE MINIMALNIH UVJETA I UVJETA ZA KATEGORIJU PANSIONA, TE UPIS U UPISNIK

I. PODACI O UGOSTITELJU:

1.
Tvrtka i sjedište ugostitelja

_

2.
Vrsta i naziv ugostiteljskog objekta

_


3.
Sjedište ugostiteljskog objekta (mjesto, ulica,broj, telefon i fax)

_


4.
Ime, prezime i stručna sprema voditelja poslovanja

_


5.
Kategorija koju ugostitelj predlaže utvrditi za
ugostiteljski objekt

_

Priložiti:

1. - Rješenje o upisu u registar trgovačkog uda (za ugostitelja pravnu osobu), ili
- obrtnicu (za ugostitelja fizičku osobu)

2. - Svu pribavljenu dokumentaciju o ispunjavanju uvjeta sukladno posebnim propisima

II. PODACI O UGOSTITELJSKOM OBJEKTU

Godina izgradnje:________________ Godina rekonstrukcije:________________________
Ukupan broj objekata hotelskog naselja:__________________________________________
Broj objekata u kojima su smještajne jedinice______________________________________
Broj ostalih objekata:________________________________
Ugostiteljski objekt posluje:
a) sezonski od_____ do______ ili
b) cijelu godinu

Ugostiteljske usluge:
a) polupansion

b) puni pansion

1. Smještajni kapacitet objekta

a) Broj postelja u smještajnim jedinicama

U sobama: U hotelskim apartmanima: Ukupno:
Broj stalnih postelja: __ _
Broj pomoćnih postelja: __ _
Ukupno:_ __

b) Broj soba prema vrstama i broj hotelskih apartmana prema tipovima

Sobe: Hotelski apartmani:
Vrsta:Broj: Tip:Broj:
Jednoposteljna:_ __
Dvoposteljna:_ __
Troposteljna:_ __
_ __
Ukupno:_ __

c) Popis soba s vlastitom kupaonicom prema rednom broju i osnovnim značajkama

Na posebnom listu treba priložiti popis soba prema: rednom broju (pod kojim se izdaje), vrsti sobe (prema broju stalnih postelja), osnovnoj opremi u kupaonici (navesti opremu kojom raspolažu: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide), površini sobe i površini kupaonice sukladno niže navedenoj tabeli.

Redni
broj:
Vrsta sobe i osnovna oprema kupaonice: Površina sobe:1 Površina kupaonice:
Jednoposteljna soba s kompletnom kupaonicom: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik, bide

_


_
Dvoposteljna soba s kompletnom kupaonicom: tuš
kada ili polukada ili ležeća
kada, zahod, umivaonik, bide


_


_

_

_

_

Ormar i stalak za kofere u svim sobana nalaze se u
a) spavaćem dijelu sobe
b) u predprostoru sobe (zaokružiti a ili b)

d) Popis hotelskih apartmana prema rednom brojui o snovnim značajkama

Na posebnom listu treba priložiti specifikaciju hotelskih apartmana prema: rednom broju (pod kojim se izdaje), tipu hotelskog apartmana (prema broju i vrstama soba), osnovnoj opremi u kupaonici (navesti opremu kojom raspolaže: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik, bide) i površini pojedinih prostorija sukladno niže navedenoj tabeli.

Redni
broj
Tip hotelskog apartmana: Površina pojedi-
nih prostorija

Hotelski apartman - tip I: s jednom dvoposteljnom sobom


Dvoposteljna soba1
Boravak
Čajna kuhinja
Kompletna kupaonica: tuš kada ili polu-
kada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili
dvostruki umivaonik, bide

1 U površinu sobe ne računa se površina predprostora, kupaonice i balkona

Hotelski apartman - tip II: s dvije dvoposteljne sobe Dvoposteljna soba1


Dvoposteljna soba1

Dvoposteljna soba1
Boravak
Čajna kuhinja
Kompletna kupaonica: tuš kada ili polu-
kada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili
dvostruki umivaonik, bide

Ormar i stalak za kofere u svim hotelskim apartmanima nalaze se u:

a) spavaćem dijelu (sobi)
b) u predprostoru hotelskog apartmana (zaokružiti a ili b)

e) Popis soba bez vlasite kuponice s toplom i hladnom vodom

Na posebnom listu treba priložiti popis soba prema:
rednom broju (pod kojim se izdaje), vrsti sobe (prema broju stalnih postelja) i površini sobe sukladno niže navedenoj tabeli. Ako sobe pored umivaonika imaju i vlastiti zahod ili tuš kadu to treba izvesti.
Redni broj: Vrsta robe: Površina sobe :
_ Jednoposteljna soba s umivaonikom s toplom vodom i hladnom vodom _
Dvoposteljna soba s umivaonikom s toplom vodom i hladnom vodom _
_ _ _

Ormar i stalak za kofere u svim hotelskim apartmanima nalaze se u:

a) spavaćem dijelu (sobi)
b) u predprostoru hotelskog apartmana (zaokružiti a ili b)

2. Zajedničke kupaonice i zahodi na etaži ( ako sve ili dio nema vlastite kuponice)

    1. Ukupan kapacitet apartmana

Broj apartmana: _________________
Broj stalnih postelja: __________________
Broj pomoćnih postelja:_______________
Ukupno postelja:____________________

Napomena: Postelje u Studiju računaju se kao stalne postelje i ako su na rasklapanje.

b) Popis apartmana prema rednom broju i osnovnim značajkama Tip: STUDIO

Kapacitet (broj osoba): ____________________
Kategorija (predlaže se): ___________________
Ukupan broj istih apartmana: ___________________
Redni brojevi pod kojima se izdaju: ___________________

Prostori:Površina:
Prostorija za boravak, blagovanje,
kuhanje i spavanje
Kompletna kupaonica: tuš kada ili
polukada ili ležeća kada, zahod
Ukupno:
Predprostor - ako ga ima
Sveukupno (bez lođe i balkona):

Napomena: Ako postoji veći broj različitih studija tabela se može kopirati i priložiti ili na isti način navesti popis na posebnom listu.

Tip: APARTMAN______ s sobe i _______ pomoćne postelje.
Kapacitet (broj osoba); ______________
Kategorija (predlaže se): ______________
Ukupan broj istih apartmana: ______________
Redni brojevi pod kojima se izdaju: __________________________ Na posebnom listu treba priložiti popis soba prema: rednom broju (pod kojim se izdaje), vrsti sobe (prema broju stalnih postelja), osnovnoj opremi u kupaonici (navesti opremu kojom raspolažu: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide), površini sobe i površini kupaonice sukladno niže navedenoj tabeli.

Redni Vrsta sobe i osnovna oprema kupaonice: Površina Površina

broj: sobe:1 kupaonice:

Jednoposteljna soba s kompletnom kupaonicom: tuš

kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide

Dvoposteljna soba s kompletnom kupaonicom: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik, ili dvostruki umivaonik, bide

Ormar i stalak za kofere u svim sobama nalaze se u:

a) spavaćem dijelu sobe

b) u predprostoru sobe (zaokružiti a ili b)

d) Popis hotelskih apartmana prema rednom broju i osnovnim značajkama

Na posebnom listu treba priložiti popis hotelskih apartmana prema: rednom broju (pod kojim se izdaje), tipu hotelskog apartmana (prema broju i vrsti soba), osnovnoj opremi u kupaonici (navesti opremu kojom raspolaže: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide), površini pojedinih prostorija sukladno niže navedenoj tabeli.

Redni Tipovi hotelskog apartmana: Površina pojedinih

broj: prostorija:

Hotelski apartman - tip I: s jednom dvoposteljnom sobom Dvoposteljna soba1

Boravak

Čajna kuhinja

Kompletna kupaonica: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide

1 U površinu sobe ne računa se površina predprostora, kupaonice i balkona.

Hotelski apartman - tip II: s dvije dvoposteljne sobe

Dvoposteljna soba1

Dvoposteljna soba1

Boravak

Čajna kuhinja

Kompletna kupaonica: tuš kada ili polukada ili ležeća kada, zahod, umivaonik ili dvostruki umivaonik, bide

Ormar i stalak za kofere u svim hotelskim apartmanima nalaze se u:

a) spavaćem dijelu (sobi)

b) u predprostoru hotelskih apartmana (zaokružiti a ili b).

e) Popis sobe bez vlastite kupaonice s umivaonikom s toplom i hladnom vodom

Na posebnom listu treba priložiti popis soba prema: rednom broju (pod kojim se izdaje), vrsti sobe (prema broju stalnih postelja) i površini sobe sukladno niže navedenoj tabeli. Ako sobe pored umivaonika imaju i vlastiti zahod ili tuš kadu to treba navesti.

Redni Vrsta sobe: Površina

broj: sobe:1

Jednoposteljna soba s umivaonikom s toplom i hladnom vodom

Dvoposteljna soba s umivaonikom s toplom i hladnom vodom

Ormar i stalak za kofere u svim sobama nalaze se u:

a) spavaćem dijelu sobe

b) u predprostoru sobe (zaokružiti a ili b)

2. Zajedničke kupaonice i zahodi na etaži (ako sve ili dio soba nema vlastite kupaonice)

Etažne prostorije: ________ Broj:_____
Tuš kupaonica (tuš kada):_____
Zasebni zahodi za žene______
Zasebni zahodi za muškarce______

3. Sadržaji u objektu

Prijem (recepcija) i domaćinstvo: Kat: Površina: Broj sjedala:

Prijemni hol

Salon

Broj sjedala:

Ugostiteljstvo - ostali

ugostiteljski Kat: Površina u

unutarnjem

objekti (sadržaji): prostoru

U unutarnjem U vanjskom

prostoru prostoru

Blagovaonica (gl. restoran)

Napomena: Nepostojeće prostore (sadržaje) precrtati.
Ako objekt raspolaže s drugim pros-
torima treba ih navesti
Zajednički zahodi za goste glavnog restorana (blagovaonice) i ostalih sadržaja u neposrednoj blizini.

Navesti ostale sadržaje:________

Na katu_______ Na katu______

Sanitarni čvor za muškarce: ________ Sanitarni čvor za žene:_______

Broj zahoda_____ Broj zahoda
Broj pisoara______ Broj umivaonika

Broj umivaonika______

5. Sadržaji u objektu ili neposrednoj blizini u sastavu objekta. Sadržaji namijenjeni isključivo ili pretežito gostima tog objekta_______

6. Broj dizala za goste______ Broj dizala za robu (teret)_______

7. Broj parkirališta______ Broj garaža_______

Priložiti: 3. - Tlocrt vrsta odnosno tipova smještajnih jedinica u omjeru 1:100, te prijemnog hola i
blagovaonice u omjeru 1:200 s naznačenim površinama prostorija.


III. ELEMENTI I MJERILA ZA KATEGORIZACIJU PANSIONA

NAZIV ELEMENTA
ISPUNJAVA PODNOSITELJ ZAHTJEVA
POVJERENSTVO
x
xx
xxx
BODOVI
OBVEZNI ELEMETNI
BODOVI
1
2
3
4
5
7
8

I. UREÐENJE I OPREMA

1. Velićina objekta


Najmanje 8 soba
-
____
____
Najviše 20 soba
-
____
____

2. Ulazi


Pristup za pješake
-
____
____
Pristup za vozila - ne odnosi se na objekte do kojih objektivno nije moguč pristup vozila
-
____
____
Zajednićki ulaz za goste i osoblje
-
-
____
____
Zaseban ulaz za osoblje i robu, a zaseban za goste
o
o
o
1
____
____
Natkriveni glavni ulaz za goste
o
o
1
____
____
Zasebne veze između katova (stubišta i/ili dizala) za osoblje i robu, a zasebne za goste
o
o
1
____
____
Pristup za invalide u invalidskim kolicima - obveza za ugostiteljske objekte kapaciteta 50 i više soba - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
o
o
o
2
____
____

3. Prijemni hal s recepcijom, portirnicom, informacijama i mjenjaćnicom - površine se ne primjenjuju na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika


Najmanje 9 m2 površine
-
-
____
____
Najmanje 15 m2 površine
o
o
1
____
____
Najmanje 30 m2 površine
o
o
o
2
____
____
Unutamja korisna visina 2,80 m, zidovi ukrašeni slikama i drugim predmetima
-
____
____
Najmanje jedan prozor, ukupno ostakljene površine najmanje 1/10 površine poda od kojih se najmanje 1/2 može otvarati ili djelotvoran sustav ventilacije
o
o
2
____
____
Podovi prekriveni tepisonom ili polirane ploće, odnosno ploćice ili parket s tepihom
-
____
____
Pult za službe: recepcije, portirnice, informacija i mjenjaćnice ako je ima
-
____
____
Mjenjačnica
o
o
o
1
____
____
Prihvačanje kreditnih kartica od najmanje dvije vodeče tvrtke
o
o
o
1
____
____
Dodatne mogučnosti (iznajmljivanje vozila - rent-A-car služba, rezervacije ulaznica za kazališta, športske priredbe i sl., rezervacije u svezi putovanja, raspolaganje i davanje lokalnih informacija, usluge PTT-a, kompjuterizacija recepcijskog poslovanja, poznavanje sklonosti gosta (što gost voli, a što ne voli)
o
o
o
O
____
____
Pult nosaća prtljage
o
o
o
1
____
____
Mogučnost privremenog odlaganja prtljage gostiju
o
o
o
1
____
____
Stolice ili fotelje za sjedenje sa stoličima s mogučnošču prilagođavanja njihovog razmještaja (grupe gostiju ili pojedinaćni gosti)
o
o
1
____
____
Dovoljan broj ćistih pepeljara osim u prostorijama u kojima je vidno istaknuta zabrana pušenja
-
____
____
Zvono na ulazu u objekt za poziv osoblja ako se vrata tijekom noči zakljućavaju
o
o
o
1
____
____

4. Caffe bar i dučan (shop)


Cafe bar u prijemnom holu ili neposrednoj blizini
o
o
o
2
____
____
Dučan: prodaja dnevnog, tjednog i mjesećnog domačeg i inozemnog tiska, souvenira, razglednica, osnovne kozmetike i sl.
o
o
o
2
____
____

5. Dizala


Jedno dizalo za goste
-
____
____
U objektima s 5 razina (4 kata i više)
-
-
____
____
U objektima s 4 razine (3 kata i više)
o
o
1
____
____
U objektima s 3 razine (2 kata i više)
o
o
o
2
____
____
U objektima s 2 razine (1 kat i više)
o
o
o
3
____
____
Jedno dizalo za robu (teret) i osoblje
o
o
o
1
____
____

6. Prostorije za zajednićki boravak (salon) i blagovaonica


Prostorija za boravak ili blagovaonica ukupne površine najmanje l m2 po sobi. U slućaju da postoji samo blagovaonica, ista mora biti na raspolaganju gostima između obroka i prilagođena zadržavanju gostiju
-
-
-
____
____
Prostorije za boravak ili blagovaonice ukupne površine najmanje 1,50 m2 po sobi. Blagovaonica s najmanje 60% sjedečih mjesta u odnosu na broj postelja. U slućaju da postoji samo blagovaonica, ista mora biti na raspolaganju gostima između obroka i prilagođena zadržavanju gostiju
o
-
2
____
____
Najmanje jedna prostorija za boravak gostiju. Blagovaonica za najmanje 80% sjedečih mjesta u odnosu na broj postelja.
o
o
3
____
____
Prostorije za boravak gostiju. Blagovaonica s najmanje 60% stolova pogodnih za usluživanje jela i piča u odnosu na broj soba.
o
o
o
3
____
____

7. Prostorije za osobnu higijenu gostiju u neposrednoj blizini sadržaja (pretpostavlja se da postoje objekti s večim kapacitetom sadržaja)


Broj zahoda mora biti:
- do 80 mjesta jedan zahod za žene s predprostorom i jedan zahod za muškarce, s pisoarom i predprostorom
-
____
____
- do 170 mjesta dva zahoda za žene s predprostorom i jedan zahod za muškarce s dva pisoara i predprostorom
-
____
____
- do 350 mjesta tri zahoda za žene s predprostorom i dva zahoda za muškarce s tri pisoara i predprostorom
-
____
____
- više od 350 mjesta ćetiri zahoda za žene s predprostorom i tri za muškarce s ćetiri pisoara i predprostorom
-
____
____
U predprostorima zahoda za žene i zahoda za muškarce mora biti:
- do 140 mjesta jedan umivaonik u svakom predprostoru
-
____
____
- do 350 mjesta dva umivaonika u svakom predprostoru
-
____
____
- više od 350 mjesta tri umivaonika u svakom predprostoru
-
____
____
Ako se u predprostor zahoda za žene i zahoda za muškarce ulazi kroz zajednićku prostoriju, tada u toj prostoriji mogu biti:
- do 80 mjesta jedan umivaonik
-
____
____
- do 170 mjesta dva umivaonika
-
____
____
- do 350 mjesta tri umivaonika
-
____
____
Zidovi obloženi keramićkim ili kamenim ploćicama do visine 1,60 m
o
o
1
____
____
Zidovi obloženi plastićnom oblogom do visine 1,60 m
-
-
____
____
Podovi obloženi keramićkim ili kamenim ploćicama
o
1
____
____
Podovi od materijala koji ne propušta vodu, lako se ćisti i održava
-
-
-
____
____

8. Stubišta i hodnici - širine stubišta i hodnika ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika


Stubište od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom najmanje širine 1,10 m, a hodnici širine 1,20 m
-
-
-
____
____
Stubišta od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom širine najmanje 1,20 m, a hodnici širine 1,30 m
o
-
1
____
____
Stubišta od prirodnog materijala sa zaštitnom trakom ili pokriveno tepisonom odnosno tepih stazom širine 1,30 m, a hodnici širine 1,50 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepih stazom
o
o
2
____
____
Stubišta i hodnici najmanje širine 1,50 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima
o
o
o
2
____
____
Stubište širine 1,50 m i hodnici širine 1,75 m u cijelosti prekriveni tepisonom ili tepisima
o
o
o
2
____
____
Oznake komunikaciije
-
____
____

9. Grijanje


Grijanje zajednićkih prostorija za goste, te prostorija za boravak i sanitarnih prostorija u smještajnim jedinicama do temperature od najmanje 18,5°C osim u objektima koji se koriste samo u ljetnoj sezoni
-
-
-
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 18,5°C osim u objektima koji se koriste samo u ljetnoj sezoni
o
1
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 18,5°C osim u objektima koji se koriste samo u ljetnoj sezoni
o
o
o
2
____
____
Centralno ili etažno grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 20°C
o
o
o
3
____
____
Centralno ili etažno grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 22°C s mogučnošču reguliranja u sobama
o
o
o
3
____
____

10. Kondicioniranje zraka (Air condition) pri temperaturi višoj od 24°C i vlažnosti višoj od 60%


U zajednićkim prostorijama za goste (blagovaonica te aperitiv bar, i salon ako ih ima)
o
o
2
____
____
U svim prostorijama uz mogučnost da gost sam regulira kondicioniranje u sobi
o
o
o
2
____
____

11. Prozraćivanje zajednićkih prostorija za goste


Mogučnost dovoljnog prirodnog prozraćivanja u objektima koji rade samo sezonski
-
-
____
____
Mogučnost dovoljnog prozraćivanja djelotvornim sustavom ventilacije za objekte koji rade cjelogodišnje
-
____
____

12. Elektrićna rasvjeta zajednićkih prostorija


Stubišta, hodnici i ostave najmanje 5 W/m2
-
____
____
Zajednićke prostorije najmanje 10 W/m2
-
____
____

13. Telefonski standard


U recepcijskom holu uveden telefon u zatvorenoj ili zvućno izoliranoj kabini
-
____
____
Telefon u svim smještajnim jedincama s biranjem preko centrale
o
o
3
____
____
Telefon u svim smještajnim jedincama s izravnim biranjem internih, međugradskih i međunarodnih veza
o
o
o
4
____
____

14. Uređaji za daljinsko komuniciranje i fotokopiranje


Raspolaganje telefaksom ili drugim uređajem za daljinsko komuniciranje
o
o
1
____
____

15. Signalni uređaji za poziv osoblja


Signalni uređaji za poziv osoblja u svim sobama osim u sobama iz kojih je to moguče telefonom
o
o
o
1
____
____
SOS poziv u svim kupaonicama
o
o
2
____
____

16. Sefovi za čuvanje vrijednosti


Zajednićki sefovi ili druge odgovarajuče mogučnosti za deponiranje vrijednosti za najmanje 30% soba
o
o
1
____
____
Zasebni sefovi za najmanje 30% soba
o
o
o
2
____
____

17. Parkirališta ili garaže - samo za objekte do kojih je objektivno moguč pristup vozila


Za najmanje 10% soba, 1 vozilo po sobi
-
-
-
____
____
Za najmanje 20% soba, 1 vozilo po sobi
o
-
2
____
____
Za najmanje 30% soba, 1 vozilo po sobi
o
o
2
____
____
Garaža za najmanje 10% soba 1 vozilo po sobi
o
o
o
2
____
____
Natkriveno parkiralište
o
o
o
1
____
____
Čuvano parkiralište
o
o
o
1
____
____
Za objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilaika ako postoji mogučnost izgradnje
Parkirališta za najmanje 10% soba, 1 vozilo po sobi
-
-
____
____
Parkirališta za najmanje 20% soba,1 vozilo po sobi
o
o
2
____
____
Garaža za najmanje 10% soba, jedno vozilo po sobi
o
o
o
3
____
____
Natkriveno parkiralište
o
o
o
2
____
____
Čuvano parkiralište
o
o
o
1
____
____

18. Radio i TV prijemnici


Radio i TV prijemnik u zajednićkim prostorijama
-
-
____
____
Radio, TV prijemnik i video u zajednićkim prostorijama
o
o
1
____
____
Radio prijemnik u svim sobama
o
o
o
3
____
____
Uređaj za prijem satelitskog programa u zajednićkim prostorijama
o
o
o
4
____
____

19. Sobe (površine, uređenje i oprema)


Minimalne površine soba, ne ukljućujuči predprostor, kupaonicu i balkon moraju iznositi u m2 ()
- za jednoposteljnu sobu
7
7
7
O
____
____
- za dvoposteljnu sobu
10
10
10
O
____
____
Višeposteljna soba ima površinu dvoposteljne sobe uvečanu po svakoj dodatnoj stalnoj postelji za m2
3
3
3
____
____
Ovi objekti u sobama moraju imati predprostore u kojima su smješteni ormar i stalak za kofere
o
o
1
____
____
Ako je u spavačem dijelu sobe ormar u zidu njegova površina dodaje se ukupnoj površini sobe
-
-
____
____
Minimalne površine soba, ne ukljućujuči predprostor, kupaonicu i balkon u objektima koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika moraju iznositi u m2:
- za jednoposteljnu sobu
6
6
6
O
____
____
- za dvoposteljnu sobu
8
8
8
O
____
____
Višeposteljna soba ima površinu dvoposteljne sobe uvečanu po svakoj dodatnoj stalnoj postelji za m2
3
3
3
-
____
____
Ako je u spavačem dijelu sobe ormar u zidu njegovapovršina dodaje se ukupnoj površini sobe
-
____
____
Unutainja korisna visina prostora u sobama 2,40 m
-
____
____
Zidovi ukrašeni slikama ili drugim predmetima
o
o
1
____
____
Ostakljene površine koje se mogu otvarati (prozori i vrata) moraju iznositi najmanje 1/10 površine poda sobe
-
____
____
Mogučnost zamraćenja i sprećavanja pogleda izvana s mogučnošču reguliranja svjetla u sobi
-
____
____
Zaseban uzlaz u svaku sobu, vrata s mogučnošču zakljućavanja
-
____
____
Unutarnja vrata koja dijele predprostor od spavačeg dijela sobe
o
o
o
2
____
____
U objektima s više od jednog kata sve sobe oznaćene brojevima u kojima prva znamenka oznaćava kat, ostale znamenke brojeve soba na istom katu
-
____
____
Postelja ležajne površine 200x90 cm za jednu osobu, a 200x160 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane
-
____
____
Postelja ležajne površine 190x90 cm zajednu osobu, a 190x140 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane - površine se odnose na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
-
____
____
Djećju postelju moguče postaviti na zahtjev gosta
o
o
o
1
____
____
Nočni onnarič ili lako dostupna polica za odlaganje za svaku postelju
-
____
____
Jedna stolica po postelji
-
____
____
Prostirać uz svakv postelju osim u sobama u kojima je pod prekriven tepisouom ili tepihom
o
1
____
____
Stol za toaletu ili pisači stol
o
1
____
____
Madrac za svaku postelju
-
____
____
Dvije plahte po postelji koje ne sadrže sintetiku
-
____
____
Najmanje jedan pokrivać po postelji, a dodatni pokrivaći na zahtjev gosta
-
____
____
Jedan jastuk po postelji, jastućnice ne smiju sadržavati sintetiku
-
____
____
Dodatni jastuk po postelji na zahtjev gosta
o
o
1
____
____
Prekrivač za svaku postelju
o
o
o
1
____
____
Ormar za garderobu s pretincima i odjeljkom za vješanje, odgovarajuče velićine prema broju postelja s najmanje 4 vješalice po postelji
-
____
____
Stropna ili zidna rasvjeta i po jedno osvjetljenje sa sjenilom uz postelju
-
____
____
Vidno istaknut cjenik sobe i drugih usluga
-
____
____
Glaćalo na zahtjev gosta ako se ne pruža usluga glaćanja
o
o
o
1
____
____
Uređaj za glaćanje hlaća
o
o
o
2
____
____
Ugrađena budilica u svakoj sobi
o
o
o
1
____
____
Ćokoladica ili bombon u svakoj sobi (»Laku noč bombon« )
o
o
o
1
____
____
Svježe cvijeće u svakoj sobi
o
o
o
1
____
____
Tiskane obavijesti (»ne stnetaj«,»molim pospremiti sobu« i sl.)
o
o
1
____
____
Naprava koja omogučava da se ćuje dijete
o
o
o
1
____
____
Detektor dima - ne primjenjuje se na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
o
o
o
1
____
____
Interni telefonski imenik i uputstva za korištenje telefona ako ga soba ima
o
o
o
1
____
____
Informativna mapa s infoimacijama o pansionu, prospektima, vodićima i priborom za pisanje
o
o
o
1
____
____
Pribor za šivanje
o
o
o
1
____
____
Poklon za dobrodošlicu svakom gostu
o
o
o
1
____
____
Poklon za dobrodošlicu veoma važnim gostima (»VIP tretman«)
o
o
o
1
____
____
Voštana sviječa i žigice
-
____
____
Biblija ili Novi zavjet
o
o
o
1
____
____
Košarica za otpatke
-
____
____
Veliko garderobno ogledalo
o
o
1
____
____
Pepeljara, osim u sobama u kojima je oznaka zabrane pušenja
-
____
____
Sobe koje nemaju vlastitu kupaonicu moraju imati:
- umivaonik s tekučom hladnom i toplom vodom
-
-
____
____
- zidnu rasvjetu
-
-
____
____
- ogledalo s policom za toaletni pribor
-
-
____
____
- utićnicu za električne aparate s oznakom napona struje
-
-
____
____
- ćašu za vodu, jednu po postelji
-
-
____
____
- sapun, jedan po postelji
-
-
____
____
- jedan veči i jedan manji rućnik po postelji
-
-
-
____
____
- jedan veči i dva manja rućnika po postelji
o
-
-
____
____

20. Sobe za invalide


Najmanje jedna soba za invalide
o
o
o
3
____
____

21. Vlastite kupaonice


Postotak soba koje moraju imati vlastitu kupaonicu
-
-
100
-
____
____
Minimalne površine kupaonice u m2 ()
2,5
2,5
2,5
O
____
____
Zidovi obloženi keramićkim i1i kamenim ploćicama do visine 1,70 m
o
o
1
____
____
Zidovi obloženi plastićnom oblogom do visine 1,70 m
-
-
____
____
Podovi obloženi keramićkim ili kamenim ploćicama
o
1
____
____
Podovi od materijala koji ne propušta vodu, lako se ćisti i održava
-
-
-
____
____
Kupaonice moraju imati:
- kadu (ležeča ili tuš kada) s tušem, tekučom toplom i hladnom vodom i odvodom
-
____
____
- zavjesu oko ležeče i1i tuš kade
o
o
1
____
____
- visoka zahodska školjka na ispiranje tekučom vodom
-
____
____
- higijenska traka na zahodskoj školjki
-
____
____
- umivaonik s tekučom hladnom i toplom vodom
-
____
____
- toaletni ormarič ili ogledalo s policom za toaletni pribor iznad umivaonika
-
____
____
- elektrićnu rasvjetu
-
____
____
- utićnicu za elektrićne aparate sa naznakom napona struje
-
____
____
- utićnica s naponom 110 i 220 V
o
o
o
1
____
____
- jedan veči rućnik za kupanje i rućnik za ruke po postelji
-
____
____
- jedan veči rućnik za kupanje i dva rućnika po postelj
o
o
o
1
____
____
Kapu za tuširanje
o
o
o
1
____
____
Fen - sušilo za kosu
o
o
o
1
____
____
Ogrtać za kupaonicu jedan po postelji
o
o
o
1
____
____
Drraće rućnika
-
____
____
Vješalicu za odječu
-
____
____
Imitaciju dnevnog svjetla
o
o
o
1
____
____
Sapun, jedan po postelji
o
1
____
____
Toaletni papir
-
____
____
Pjenu za kupanje i šampon za kosu
o
o
o
1
____
____
Prostirać za noge
o
o
o
1
____
____
Vreču za odlaganje prljavog rublja
o
o
o
1
____
____
Higijenske vrečice
o
o
o
1
____
____
ćetku za ćiščenje zahodske školjke
-
____
____
ćašu za vodu, jednu po postelji
-
____
____
Brijači pribor za jednokratnu uporabu
o
o
o
1
____
____
Posudu za otpatke
-
____
____

22. Zajednićke prostorije za osobnu higijenu gostiju na etaži


Jedna tuš kupaonica i jedan zaseban zahod za svake tri sobe bez kupaonice, a najmanje jedna tuš kupaonica i jedan zaseban zahod na etaži
-
-
-
____
____
Jedna tuš kupaonica i jedan zaseban zahod za svake dvije sobe bez kupaonice, a najmanje jedna tuš kupaonica i jedan zaseban zahod na svakoj etaži
-
-
-
____
____
Zahodi moraju biti odvojeni za žene i muškarce
-
-
____
____
Zidovi obloženi keramićkim ili kamenim ploćicama ili plastićnom oblogom do visine 1,70
-
-
____
____
Podovi od materijala koji ne propušta vodu, lako se ćisti i održava
-
-
____
____
Zajednićka kupaonica mora imati:
- tekuču toplu i hladnu vodu
-
-
____
____
- tuš kadu
-
-
____
____
- ležeču kadu s tušem
o
o
-
2
____
____
- zavjesu oko ležeče ili tuš kade
-
-
____
____
Površina tuš kupaonice u m2
1,5
1,5
-
-
____
____
Zajednićke zahodi odvojeni za žene i muškarce moraju imati:
- visoku zahodsku školjku na ispiranje tekučom vodom
-
-
____
____
- toaletni papir
-
-
____
____
- predprostor s umivaonikom, elektrićnom rasvjetom, ogledalom, držaćima sapuna i držaćima rućnika ili aparatom za sušenje ruku
-
-
____
____

23. Minibar (hladnjak) opskrbljen alkoholnim pičima, pivom, vinom i bezalkoholnim pičima


Cjenik uz svaki minibar ako ga ima
-
____
____
Bešumni minibar u svim sobama
o
o
o
2
____
____
Postoje automati za usluživanje
o
o
o
1
____
____

24. Office na katovima


Office na svakom katu opremljen umivaonikom s mogučnošču odlaganja rublja, pribora i sredstava za ćiščenje
o
o
o
1
____
____
Office opremljen interfonom
o
o
o
2
____
____

25. Sadržaji ugostiteljskog objekta


Ugostiteljski saržaji (izvanpansionska ponuda):
A-la-carte restoran, kavana, pivnica i sl.
o
o
o
O
____
____
Ugostiteljsko-zabavni sadržaji: nočni klub, nočni bar, disko klub i sl.8
o
o
o
O
____
____
Butici i trgovine
o
o
o
O
____
____
Frizerski salon
o
o
o
3
____
____
Kozmetićki salon
o
o
o
2
____
____
Pedikerski salon
o
o
o
2
____
____
Dvorana za sastanke 30-50 mjesta
o
o
o
1
____
____
Dvorane za sastanke veče od 50 mjesta8
o
o
o
¡
____
____
Pansionska plaža uređena i opremljena
o
o
o
15
____
____
Služba Beach Captaina na hotelskoj plaži
o
o
o
1
____
____
Iznajmljivanje sportske opreme za plažu (sandoline, pedaline, wind surfmg i sl.)9
o
o
o
¡
____
____
Zatvoreni bazen
o
o
o
12
____
____
Bazen na otvorenom
o
o
o
8
____
____
Istaknuto pravilo ponašanja na plaži odnosno bazenu
-
____
____
Rućnik na raspolaganju gostu na plaži odnosno bazenu
o
o
o
1
____
____
Prijenos ležaljki i suncobrana obavlja osoblje na plaži i bazenu (beach boy)
o
o
o
1
____
____
Korištenje ležaljki i suncobrana se ne naplačuje
o
o
o
1
____
____
Sauna
o
o
o
3
____
____
Masaža
o
o
o
2
____
____
Solariji
o
o
o
2
____
____
Trim kabinet
o
o
o
2
____
____
Igralište za golf
o
o
o
15
____
____
Igrališta za tenis9
o
o
o
O
____
____
Igralište za skvoš9
o
o
o
O
____
____
Športske dvorane8
o
o
o
O
____
____
Kuglana (automatska) ili bowling
o
o
o
5
____
____
Igrališta za košarku, odbojku i sl.9
o
o
o
O
____
____
Stolni tenis
o
o
o
1
____
____
Igrališta za mini-golf
o
o
o
1
____
____
Služba animacije (animator, prostorija i oprema)
o
o
o
4
____
____
Zasebna prostorije za društvene igre (šah, domino, karte za igru i sl.)
o
o
o
2
____
____
Djećji vrtič
o
o
o
4
____
____
Organizirano ćuvanje djece na zahtjev gosta (baby sitter)
o
o
o
2
____
____
Smještaj kučnih ljubimaca
o
o
o
2
____
____

26. Prostorije za osoblje


Garderobe odvojene za muškarce i žene opremljene pojedinaćnim ormaričima, klupama ili stolicama, a dvodjelnim ormaričima za osoblje koje radi na pripremanju i usluživanju hrane
-
____
____
Kupaonice ili tuš kupaonice odvojene za muškarce i žene. Kupaonice moraju imati toplu i hladnu vodu, tuš, zahod na ispiranje tekučom vodom, umivaonik s ogledalom i posudu za otpatke
o
o
3
____
____
Blagovaonice za osoblje ako je u jednoj smjeni zaposleno više od šest osoba
o
o
2
____
____

27. Kvaliteta uređenja i opreme objekta (izbor razine kvalitete)


Dovoljna (udovoljava minimalnim uvjetima)
-
-
-
____
____
Dobra
o
-
1
____
____
Vrlo dobra (prosjećna razina kvalitete)
o
o
2
____
____
Odlična
o
o
o
3
____
____

28. Kvaliteta uređenja vanjskih prostora kojima raspolaže objekt u okruženju (nasadi i parkovni objekti: šetnice, staze, vodoskoci i sl.) mora biti na razini unutarnjeg uređenja i opreme


Dovoljna (udovoljava minimalnim uvjetima)
-
-
-
____
____
Dobra
o
-
1
____
____
Vrlo dobra (prosjećna razina kvalitete)
o
o
2
____
____
Odlićna
o
o
o
3
____
____

II. USLUGE

1. Recepcija - prijem i ispračaj gostiju


U okviru 24 sata služba recepcije, portirnice i informacija radi sati
-
-
12
O
____
____
Dežurstvo i u vrijeme kada recepcija ne radi, osoblje se javlja na poziv
-
____
____
Mjenjaćnica radi 12 sati dnevno - ako je ima
o
o
o
1
____
____
Mjenjaćnica radi 16 sati dnevno - ako je ima
o
o
o
1
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima sporazumijeva se najednom stranom jeziku
-
-
-
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima s osnovnim znanjem 2 strana jezika12
o
o
1
____
____
Osoblje, koje komunicira s gostima sa znanjem 3 strana jezika12
o
o
o
2
____
____

2. Prijenos prtljage gostiju


Kolica na raspolaganju gostu
o
o
1
____
____
Obavlja osoblje 16 sati dnevno
o
o
o
1
____
____
Obavlja osoblje 24 sata
o
o
o
2
____
____

3. Usluge čuvanja vrijednosti


U trezoru s radom 14 sati dnevno
o
o
1
____
____
U trezoru s radom 16 sati dnevno
o
o
o
1
____
____
U trezoru ili zasebnim sefovima 18 sati dnevno
o
o
o
1
____
____
U zasebnim sefovima 24 sata
o
o
o
1
____
____

4. Usluge dorućka - ako se pružaju


U zajedničkoj prostoriji koja se koristi i za druge svrhe (prostor za boravak i sl.)
-
-
____
____
U blagovaonici
o
o
1
____
____
Sadržaj dorućka:
Kontinentalni dorućak (kruh cini i bijeli, jedna vrsta peciva, maslac, džem ili med, vočni sok, napitak - ćaj, mlijeko ili kava)
-
-
____
____
Kontinentalni dorućak, toast, više vrsta peciva, žitarice, napitak (ćaj, kava, kakao, mlijeko) u neogranićenim kolićinama
o
o
-
____
____
Prošireni asortiman (vočni sok, mlijećni proizvodi, izbor toplih i hladnih jela od mesnih proizvoda, jaja, svježe voče, kompoti, mogučnost dijetalnog dorućka, izbor drugih jela)
o
o
o
2
____
____
Usluživanje dorućka ili buffet (švedski) stol, vrijeme usluživanja najmanje 2 sata
-
-
____
____
Usluživanje dorućka ili buffet (švedski) stol, vrijeme usluživanja najmanje 3 sata
o
o
1
____
____

5. Usluživanje glavnih obroka (rućak, većera), drugih jela, piča i napitaka u blagovaonicama i drugim prostorijama za usluživanje - ne odnosi se na objekte koji pružaju samo usluge smještaja i garni objekte (objekti koji pružaju uslugu smještaja i dorućka


Vidno istaknuta obavijest o vremenu usluživanja
-
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok
-
-
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 2 sata za svaki obrok
o
o
2
____
____
Usluživanje u vrijeme glavnih obroka, najmanje 3 sata za svaki obrok
o
o
o
3
____
____
Usluživanje toplih jela na zagrijanim (toplim) tanjurima
o
1
____
____
Usluživanje piča u odgovarajuče dizajniranim ćašama za pojedine vrste piča
o
o
1
____
____

6. Vinske karte - ponuda vina


Vinska karta s najmanje 10 razlićitih vrsta vina
o
o
1
____
____
Vinska karta s najmanje 20 razlićitih vrsta vina
o
o
o
2
____
____
Vinska karta s najmanje 40 razlićitih kvalitetnih vrsta vina s kontroliranim geografskim porijeklom
o
o
o
3
____
____
Osoblje, koje poznaje vina i druga pića, sa sposobnošču objašnjenja i davanja preporuke gostu
o
o
o
1
____
____

7. Jelovnici - ponuda jela


Menu mora sadržavati najmanje tri slijeda jela
-
____
____
Najmanje 2 menu-a po izboru
-
-
____
____
Najmanje 3 menu-a po izboru i 10 A-la-carte jela
o
o
1
____
____
Najmanje 4 menu-a po izboru i 15 A-la-carte jela
o
o
o
2
____
____
Ponuda couvera (razni namazi i pecivo)
o
o
o
1
____
____
Najmanje 4 menu-a po izboru i 20 A-la-carte jela
o
o
o
3
____
____
Osoblje, koje poznaje sastav jela, sa sposobnošču objašnjenja i davanja preporuke
o
o
o
1
____
____

8. Ustuge caffe bara u okviru objekta


Usluživanje 12 sati dnevno
o
o
1
____
____
Usluživanje 16 sati dnevno
o
o
o
2
____
____
Karta piča s najmanje 30 domačih i stranih žestokih piča
o
o
1
____
____
Karta piča s najmanje 40 domačih i stranih žestokih piča
o
o
o
2
____
____
Karta pića s najmanje 50 domaćih i stranih vina
o
o
o
3
____
____

9. Izgled osoblja


Osoblje ćisto i uredno (radna odječa, kosa, ruke, nokti i ostalo)
-
____
____
Radna odječa za pojedine sektore rada
-
____
____
Razlićita, odgovarajuče dizajnirana radna odječa za pojedine sektore rada i sukladna uređenju pojedinih prostora
o
o
o
2
____
____
Bedž s imenom za osoblje koje komunicira s gostima
o
o
o
1
____
____

10. Poznavanje stranih jezika iz podrućja struke - strane jezike tećno govore


Rukovoditelj objekta:
- jedan strani jezik
-
-
____
____
- dva strana jezika
o
o
1
____
____
- tri strana jezika
o
o
o
2
____
____
Osoblje koje komunicira s gostima:
- jedan strani jezik
-
-
____
____
- dva strana jezika
o
o
1
____
____
- tri strana jezika
o
o
o
2
____
____
- četiri strana jezika
o
o
o
3
____
____

11. Usluge telefona i buđenja gostiju


Telefonska centrala radi 12 sati dnevno, ostalo vrijeme osoblje portirnice se javlja na poziv telefonom i služi se jednim stranim jezikom (ako ima telefone u sobama)
-
-
____
____
Telefonska centrala radi 16 sati dnevno, ostalo vrijeme osoblje portirnice se javlja na poziv telefonom i služi se s dva strana jezika
o
o
1
____
____
Mogučnost direktnog biranja iz sobe
o
o
o
3
____
____
Buđenje gosta na njegov zahtjev
-
____
____

12. Mijenjanje rublja (posteljine) u sobama i kupaonicama


Zamjena posteljine i rućnika kod svake promjene gosta
-
____
____
Posteljina (plahte i jastućnice) jedanput, a rućnici dvaput tjedno
-
-
____
____
Posteljina dva puta, a rućnici tri puta tjedno
o
o
1
____
____
Posteljina i rućnici svaki dan
o
o
o
3
____
____

13. Mijenjanje stolnog rublja (stolnjaci, ubrusi)


Stalna zamjena prljavog rublja ćistim
-
____
____
Stolnjak jedanput tjedno, nadstolnjak tri puta tjedno, papirnati ubrusi za svaki obrok
-
-
____
____
Stolnjak dva puta tjedno, nadstolnjak svaki dan, papirnati ubrusi za svaki obrok
o
o
1
____
____
Izmjena rublja za svaki obrok
o
o
o
3
____
____

14. Ćiščenje i pospremanje smještajnih jedinica


Iza svake promjene gosta
-
____
____
Jedanput dnevno
-
____
____
Jedanput dnevno s popodnevnim popravljanjem
o
o
o
1
____
____

15. Pranje i glaćanje rublja gostiju


Pranje i glaćanje rublja gostiju
o
o
o
2
____
____

16. Ćiščenje obuče


Aparat za ćiščenje obuče na raspolaganju gostima
o
1
____
____

III. KVALITETA ODRŽAVANJA

1. Kvaliteta održavanja objekta (unutrašnjosti i fasade) i pravovremena zamjena dotrajale opreme u prostorijama namjenjenim gostima


Kvaliteta održavanja i pravovremena zamjena dotrajale opreme treba omogučiti trajno održavanje razine kvalitete propisane za određenu kategoriju objekta

-
____
____

2. Kvaliteta održavanja vanjskih prostora kojima raspolaže objekt u okruženju


Kvaliteta održavanja vanjskih prostora treba omogučiti trajno održavanje razine uređenja vanjskih prostora propisane za određenu kategoriju objekta

-
____
____

IV. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA

1. Pogodnosti položaja (lokacije) u odnosu na vrstu objekta i pretežitost motiva boravka gostiju (pogled, u centru, park, blizina plaže i drugo)


Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

2. Pristup i prometna povezanost


Javnim sredstvima prijevoza ili osobnim vozilima
Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

3. Vanjski izgled objekta (zarade)


Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

4. Individualnost, prepoznatljivost i ugođaj u objektu i pojedinim njegovim dijelovima


Dobaroo o1____ ____
Vrlo dobaroo o2____ ____
Odličanoo o3____ ____

UKUPAN BROJ BODOVA: ____ ____

UPUTA ZA POPUNJAVANJE III. TOČKE OBRASCA IV. OSTALI PODACI PO POTREBI:
1. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni obvezni element podnositelj zahtjeva upisuje u prazan kvadrat znak "X". U _________________
2. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni neobvezni element podnositelj zahtjeva zaokružuje određeni broj bodova u istom retku. _______________________ (pečat i potpis podnositelja)
3. Ako se u stupcu broj sedam nalazi prazan krug podnositelj zahtjeva u njega upisuje broj bodova koji se izračuna sukladno uputi navedenoj u fusnoti. Datum _____________

Znak »€« = obvezatni element (ne boduje se).

Znak »o« = neobvezatni element (boduje se) - Temeljem neobvezatnih elemenata utvrđuje se broj bodova kojim se vrednuju elementi ponude koji nisu propisani kao uvjet koji mora ispunjavati ugostiteljski objekt određene kategorije i time procjenjuje razina razvijenosti ukupne ponude. Neobvezatni elementi ukazuju na moguče pravce razvoja ugostiteljskog objekta i predstavljaju temelj za uvođenje novih obvezatnih elemenata radi unapređenja kvalitete usluga.