Zakoni i propisi - Pravni savjeti Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju ugostiteljskih objekata, te o obrascima zahtjeva ugostitelja i o obliku, sadržaju i načinu vođenja upisnika o minimalnim uvjetima i uvjetima za kategoriju objekata za pružanje ugostiteljskih usluga građana u domaćinstvu, te o obrascima zahtjeva građana6
     
   

Internet i poslovne usluge za poduzetnike


Izrada web stranice za tvrtke, obrtnike i udruge

Tvrtka Poslovni forum d.o.o. već dugi niz godina izrađuje i razvija vlastite CMS sustave.
Naši CMS sustavi omogućuju tvrtkama, obrtnicima, udrugama i građanima kvalitetne web stranice.

Link za opširnije informacije o izradi web stranica

 
 
     


Link na pregled svih poslovnih i internet usluga



Neslužbeni pregled iz Narodnih novina:
OZ-3A

Format 295 x 205 mm

Z A H T J E V

ZA UTVRÐIVANJE MINIMALNIH UVJETA I UVJETA ZA KATEGORIJU SOBE ZA IZNAJMLJIVANJE KOJU IZNAJMLJUJE GRAÐANIN U DOMAĆINSTVU
TE UPIS U UPISNIK

I. PODACI O UGOSTITELJU

1. Ime i prezime, adresa prebivališta
_ _

2. Vrsta objekta
_ _

3. Adresa objekta (mjesto, ulica i broj)
_ _

II. PODACI O UGOSTITELJSKOM OBJEKTU VRSTE SOBA ZA IZNAJMLJIVANJE

Soba za iznajmljivanje je : a) na _______etaži kuće s ______etaža ili
b) u stanu na ____ etaži stambene zgrade s _____ etaža
i stanova ili c) ______________________

Sobe za iznajmljivanje posluju: a) sezonski od____ do____ ili
b) cijelu godinu

Ugostiteljske usluge:

a) noćenje i doručak
b) polupansion
c) puni pansion

Smještajni kapaciteti objekta

a) Popis osoba s vlastitom kupaonicom prema rednom broju i osnovnim značajkama

. . . . . . . . . . . .


III. ELEMENTI I MJERILA ZA KATEGORIZACIJU SOBE ZA IZNAJMLJIVANJE

NAZIV ELEMENTA
ISPUNJAVA PODNOSITELJ ZAHTJEVA
POVJERENSTVO
x
xx
xxx
BODOVI
OBVEZNI ELEMETNI
BODOVI
1
2
3
4
6
7
8

I. UREÐENJE I OPREMA

1. Ulazi


Pristup za pješake
-
____
____
Pristup za vozila - ne odnosi se na objekte do kojih objektivno nije moguć pristup vozila
-
____
____
Zajednički ulaz u kuću za goste i stanare
-
____
____
Zaseban ulaz za goste
o
o
o
2
____
____

2. Grijanje - ne odnosi se na prostore koji se koriste samo u ljetnoj sezoni


Grijanje prostorija za boravak i sanitarnih prostorija do temperature od najmanje 18,5°C
-
-
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 18,5°C
o
o
2
____
____
Grijanje svih prostorija do temperature od najmanje 20°C
o
o
o
3
____
____

3. Kondicioniranje zraka (Air condition) pri temperaturi višoj od 24°C i vlažnosti višoj od 60%


Kondicioniranje zraka s mogućnošću da gost sam vrši regulaciju
o
o
o
3
____
____

4. Električna rasvjeta


Stubišta, hodnici i ostave najmanje 5 W/m2
-
____
____
Prostorije za boravak najmanje 10 W/m2
-
____
____
Rasvjetna lampa uz svaku postelju intenziteta svjetla najmanje 7,5 W/m2
-
____
____
Osvjetljenje prostorija za osobnu higijenu gostiju minimalnog intenziteta svjetla 10 W/m2
-
____
____

5. Telefonski standardi


Mogućnost korištenja zajedničkog telefona
o
o
o
1
____
____
Telefon u sobi
o
o
o
2
____
____

6. Parkirališta i garaže - ne odnosi se na zgrade do kojih objektivno nije moguć pristup vozilima


Privatno parkiralište ili garaža u neposrednoj blizini za 1 vozilo na svake tri sobe
o
o
o
o
____
____
Garaža na jedno vozilo na svake tri sobe
o
o
o
4
____
____

7. Radio i TV prijemnici


Postavljen radio prijemnik u sobi
o
o
o
1
____
____
Postavljen TV prijemnik u sobi
o
o
o
2
____
____

8. Uređenje prostorija


Visina 2,40 m (ako su ravni stropovi) odnosno prosječna visina ako su kosi stropovi). Na ugostiteljske objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika primjenjuju se minunalni uvjeti propisani u općem dijelu Pravilnika
-
____
____
Zidovi glatkih površina
-
____
____
Podovi ravni, obloženi parketom ili prekriveni tepisonom
-
____
____
Ostakljene površine (prozori, vrata) najmanje 1/10 površine poda prostorija s time da se najmanje 1/2 tih površina može otvarati
-
____
____
Mogućnost zamračivanja i spriječavanja pogleda izvana
-
____
____

9. Prostorije za osobnu higijenu gostiju


Kompletna kupaonica za svake 2 sobe bez kupaonice i umivaonika ili kompletna kupaonica za svake 3 sobe bez kupaonice s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom (kompletna kupaonica ili zajednička tuš kupaonica, i odvojen zahod s predprostorom i umivaonikom)
-
-
-
____
____
Kompletna kupaonica za svake 2 sobe bez kupaonice s umivaonikom s tekućom toplom i hladnom vodom ili zajednička tuš kupaonica i odvojen zahod s predprostorom i umivaonikom
-
-
-
____
____
Vlastita kompletna kupaonica u okviru sobe
-
-
-
____
____

10. Minimalne površine prostorija u m2 - u ugostiteljskim objektima koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika površina sobe može biti manja do 1m2


Jednoposteljna soba
7
7
7
O
____
____
Dvoposteljna soba1
10
10
10
O
____
____
Kompletna kupaonica
2,50
2,50
2,50
O
____
____

11. Opremanje prostorija


Sve sobe za iznajmljivanje označene brojevima na vratima sobe ili na zidu pored vrata sobe
-
____
____
Cjenik s oznakom broja i kategorije sobe vidno istaknut u svakoj sobi za iznajmljivanje
-
____
____
c) Sobe
Postelja ležajne površine 200x90 cm za jednu osobu, a 200x160 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane
-
____
____
Postelja ležajne površine 190x90 cm za jednu osobu, a 190x140 cm za duplu (francusku) postelju, pristup duploj postelji s obje strane - površine se odnose na objekte koji posluju na dan stupanja na snagu ovog Pravilnika
-
____
____
Madrac odgovarajuće ležajne površine za svaku postelju
-
____
____
Najmanje dvije plahte po postelji koje ne smiju sadržavati sintetiku
-
____
____
Najmanje jedan pokrivač po postelji, a dodatni pokrivači na zahtjev gosta
-
____
____
Jedan jastuk po postelji, jastučnice ne smiju sadržavati sintetiku
-
____
____
Dodatni jastuk po postelji na zahtjev gosta
-
____
____
Prekrivač za svaku postelju
o
o
o
1
____
____
Ormar za garderobu sa pretincima i odjeljkom za vješanje odjeće dovoljne veličine u odnosu na broj postelja i najmanje 4 vješalice po postelji
-
____
____
Stalak za kofere, osim ako se koferi mogu držati u ormaru
-
____
____
Jedna stolica ili fotelja za sjedenje po postelji
-
____
____
Košarica za otpatke
-
____
____
Pepeljara, osim u prostorijama u kojima je istaknuta oznaka zabrane pušenja
-
____
____
Čaša za vodu, jedna po postelji
-
____
____
Pribor za šivanje
-
____
____
Soba s balkonom
o
o
o
3
____
____
Glačalo i stalak za glačanje na zahtjev gosta
o
o
o
1
____
____
Budilica
o
o
o
1
____
____
Mini hladnjak u sobi
o
o
o
2
____
____
Sobe za iznajmljivanje koje nemaju vlastitu kupaonicu moraju imati:
- umivaonik s toplom i hladnom vodom - ne primjenju se se na 2 sobe bez umivaonika s upotrebom jedne kompletne kupaonice
-
-
____
____
- policu za toaletni pribor
-
-
____
____
- ogledalo iznad umivaonika
-
-
____
____
- rasvjetu iznad ogledala
-
-
____
____
- utičnicu za električne aparate
-
-
____
____
- jednu čašu za piće po postelji
-
-
____
____
- držač ručnika
-
-
____
____
b) Kupaonice
Zidovi obloženi keramičkim ili kamenim pločicama do visine 1,60 m
o
o
1
____
____
Zidovi obloženi plastičnom oblogom do visine 1,60 m
-
-
____
____
Podovi obloženi keramičkim ili kamenim pločicama
o
1
____
____
Podovi od materijala koji ne propušta vodu, lako se čisti i održava
-
-
-
____
____
Dovoljne mogućnosti prirodnog ili umjetnog prozračivanja
-
____
____
Ležeća ili tuš kada s tušem, tekućom toplom i hladnom vodom i odvodom
-
____
____
Zahod s visokom zahodskom školjkom na ispiranje tekućom vodom
-
____
____
Higijenska traka za zahodsku školjku
o
o
o
1
____
____
Četka za čišćenje zahoda
-
____
____
Zavjesa uz kadu ili tuš
o
o
1
____
____
Umivaonik s tekućom hladnom i toplom vodom
-
____
____
Ogledalo s policom za toaletni pribor
-
____
____
Toaletni ormarić
o
o
o
1
____
____
Električna rasvjeta iznad umivaonika
-
____
____
Utičnica za električne aparate s naznakom napona struje
-
____
____
Jedan ručnik po postelji
-
-
-
____
____
Jedan veći ručnik za kupanje i jedan manji ručnik po postelji
o
1
____
____
Jedan veći ručnik za kupanje i dva manja ručnika po postelji
o
o
o
1
____
____
Držači ručnika
-
____
____
Držači sapuna
-
____
____
Sapun
o
o
1
____
____
Toaletni papir
-
____
____
Pjena za kupanje i šampon za kosu
o
o
o
1
____
____
Prostirać za noge
o
o
o
1
____
____
Čaša za vodu - jedna po postelji
-
____
____
Posuda za otpatke
-
____
____

12. Kvaliteta uređenja i opreme objekta (izbor razine kvalitete)


Dovoljna (udovoljava minimalnim utjetima)
-
-
____
____
Dobra
o
o
1
____
____
Vrlo dobra
o
o
o
2
____
____
Odlična
o
o
o
3
____
____

II. USLUGE

1. Prihvat i otprema gostiju


Tijekom 12 sati dnevno
-
-
____
____
Tijekom 16 sati dnevno
o
o
1
____
____
Tijekom više od 16 sati dnevno
o
o
o
2
____
____

2. Čišćenje i pospremanje prostorija


Iza svake promjene gosta
-
____
____
Jedanput tjedno
-
-
____
____
Dva puta tjedno
o
o
1
____
____
Jedanput dnevno
o
o
o
2
____
____

3. Mijenjanje rublja (posteljine) u sobama i kupaonicama


Zamjena posteljine (plahte i jastučinice) i ručnika kod svake izmjene gostiju
-
____
____
Posteljina jedanput, a ručnici dva puta tjedno
-
-
____
____
Posteljina dva puta, a ručnici tri puta tjedno
o
o
1
____
____

4. Mijenjanje stolnog rublja (stolnjaci, ubrusi)


Stalna zamjena prljavog rublja čistim
-
____
____
Stolnjak jedanput tjedno, nadstoljnjak tri puta tjedno i papirnti ubrusi kod svakog obroka
-
-
____
____
Stolnjak dva puta tjedno, a nadstolnjak svaki dan i papirnati ubrusi kod svakog obroka
o
o
1
____
____

5. Usluge doručka - samo u slučaju kada se ova usluga pruža


Kontinentalni doručak (kruh crni i bijeli, jedna vrsta peciva, maslac, džem ili med, voćni sok, napitak - čaj, kava ili mlijeko) Vrijeme usluživanja 2 sata
-
____
____
Kontinentalni doručak, toast, više vrsta peciva, žitarice, napitak (čaj, kava, kakao, mlijeko) u neograničenim količinama. Vrijeme usluživanja 3 sata
o
o
o
2
____
____

6. Usluživanje glavnih obroka (ručak, večera) - samo u slučaju kada se te usluge pružaju


Vidno istaknuta obavijest o usluživanju glavnih obroka i jelovnik s popisom jela
-
____
____
Najmanje 1 menu, vrijeme usluživanja najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok
-
-
____
____
Najmanje 2 menua, vrijeme usluživanja najmanje 1 sat i 30 minuta za svaki obrok
o
o
2
____
____
Svaki menu mora sadržavati najmanje tri slijeda jela
-
____
____

7. Zahtjevi glede osoblja


Osnovno poznavanje poslova iz područja prijema i ispraćaja gostiju, čišćenja i pospremanja prostorija, te pripremanja i usluživanja hrane, ako se te usluge nude
-
____
____
Mogućnost sporazumijevanja na 1 stranom jeziku
-
____
____
Mogućnost sporazumijevanja na 2 strana jezika
o
o
o
2
____
____

8. Odstranjivanje smeća i otpadaka


Redovito (svakodnevno) odstranjivanje smeća i otpadaka
-
____
____

III. KVALITETA ODRŽAVANJA


1. Kvatiteta održavanja objekta (unutrašnjosti i fasade) i pravovremena zamjena dotrajale opreme
Kvaliteta održavanja i pravovremena zamjena dotrajale opreme treba omogućiti trajno održavanje razine kvalitete propisane za određenu kategoriju objekta
-
____
____

IV. POLOŽAJ I IZGLED OBJEKTA

1. Pogodnosti položaja (lokacije) u odnosu na vrstu objekta i pretežitost motiva boravka gostiju (pogled, u centru, park, blizina plaže i drugo)


Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

2. Pristup i prometna povezanost


Javnim sredstvima prijevoza ili osobnim vozilima
Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

3. Vanjski izaled objekta (zgrade)


Dobar
o
o
o
1
____
____
Vrlo dobar
o
o
o
2
____
____
Odličan
o
o
o
3
____
____

UKUPAN BROJ BODOVA: ____ ____

UPUTA ZA POPUNJAVANJE III. TOČKE OBRASCA IV. OSTALI PODACI PO POTREBI:
1. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni obvezni element podnositelj zahtjeva upisuje u prazan kvadrat znak "X". U _________________
2. Ako ugostiteljski objekt ispunjava uvjete za određeni neobvezni element podnositelj zahtjeva zaokružuje određeni broj bodova u istom retku. _______________________ (pečat i potpis podnositelja)
3. Ako se u stupcu broj sedam nalazi prazan krug podnositelj zahtjeva u njega upisuje broj bodova koji se izračuna sukladno uputi navedenoj u fusnoti. Datum _____________

Znak »« = obvezatni element (ne boduje se).

Znak »o« = izborni element (boduje se) - Temeljem neobvezatnih elemenata utvrđuje se broj bodova kojim se vrednuju elementi ponude koji nisu propisani kao uvjet koji mora ispunjavati ugostiteljski objekt određene kategorije i time procjenjuje razina razvijenosti ukupne ponude. Neobvezatni elementi ukazuju na moguće pravce razvoja ugostiteljskog objekta i predstavljaju temelj za uvođenje novih obvezatnih elemenata radi unapređenja kvalitete usluga.